ČISTO ČRNE

Image:ČISTO ČRNE
20. nov, 2018 Avtor: Gregor Šket
DELI STRAN

 

Vprašajte arhitekte, katera je najlepša barva? Črna. Obstaja celo knjižni priročnik z naslovom Zakaj arhitekti nosijo črno. Vprašajte novozelandske igralce ragbija. Enak odgovor – črna. Po njihovi zaslugi se je celo najslavnejša novozelandska jadrnica imenovala Black Magic. Niti malo ni presenetljivo, da Roger Federer, najboljši teniški igralec vseh časov, že nekaj sezon vihti povsem črn lopar. Nad črno je bila navdušena tudi priznana ameriška kiparka Louise Nevelson: »Zaljubljena sem v črno, saj se v njej skrivajo vse barve. To je najbolj aristokratska barva. Če si oblečen v črno, si lahko popolnoma tiho in poveš vse.«

Podobno razmišlja tudi slavna belgijska modna oblikovalka Ann Demeulemeester: »Zame črna ni temačna, temveč poetična. Ne spominja me na gotiko, temveč na klasiko. To pa je velika razlika.«

In res črna je globoka. Črna je markantna. Črna je elegantna. Črna je nevtralna. To je barva, ki se ujema z vsemi drugimi, hkrati pa se prav dobro znajde tudi sama. Skratka, črna je barva vseh barv.

Mogočnosti črne barve se zavedajo tudi snovalci avtomobilov, plovil, pohištva, oblačil, modnih dodatkov in, seveda, tudi smuči. Predvsem zadnje soustvarijo zanimiv vidni učinek. Ko popolnoma črna smučka reže deviško belo snežno podlago, se kar sam po sebi ustvari tisti klasični kontrast: črna in bela, dan in noč, luna in sonce.Črne elanke


Elanove smuči poleg inovativnosti in naprednih tehnoloških rešitev, s katerimi so že večkrat odločilno vplivali na razvoj alpskega smučanja, odlikujejo tudi atraktiven dizajn, oblika in grafika. Elanke so v oblikovalskem smislu v skupini izdelkov, ki navdušujejo s svojo podobo. Njihova lepota je v skladu z najnovejšimi trendi, hkrati pa tudi večno klasična. To spoznate, ko pogledate nekaj sezon stare smuči in ugotovite, da so še vedno videti hudičevo dobro. Da o tistih klasičnih modelih izpred več desetletij ne govorimo.

Omejena serija smuči Black Edition pa je utelešenje prejšnjih vrstic, hkrati pa tudi njihova nadgradnja. Delight Black Edition, Amphibio 16 Black Edition in Ripstick 96 Black Edition so že na prvi pogled izjemno lepe. A oznaka Black ne pomeni, da so le pobarvane na črno. Tako preprosto to ne gre. V oblikovalsko-grafičnem pogledu so resda popolnoma črne, a ko jih pogledate podrobno, takoj opazite, da so sestavljene iz več različic črne. Prepletajo se njena svetleča se in nesvetleča se izdaja, na nekaterih delih so vidna ogljikova vlakna, ki ustvarjajo atraktiven vizualni učinek, ženski model je okrašen s črnimi kristali Swarovski. Še najbolje je njihovo oblikovalsko zasnovo razložil oblikovalec Blaž Medja iz studia Gigodesign, ki je eden od avtorjev oblikovno-grafične zasnove: »Smuči iz serije Black Edition na prvi pogled delujejo popolnoma črne, šele ob pozornem pogledu pa se pojavijo detajli. Grafični elementi skupaj z uporabo matirane obloge in svetlečega se laka poudarjajo obliko smuči, medtem ko karbon že na površini nakazuje notranjo tehnologijo.«

A to je samo podoba. Precej drugačno je tudi drobovje. Smučem so dodani odlični materiali, ki še izboljšujejo njihove značilnosti. Med drugim so opremljene z dvema izjemno lahkima cevkama iz ogljikovih vlaken Tubelite Woodcore, ki sta vstavljeni v laminirano leseno sredico. Ti cevki zagotavljata večjo torzijsko stabilnost, povečujeta odzivnost in moč, ne da bi dodajali težo. Iz karbonskih vlaken je tudi podložna plošča, ki omogoča bolj energičen upogib smuči in dodaja nekaj stojne višine, ki olajšuje postavljanje smuči na robnike.

 


Delight Black Edition
Moda na smučišču


Smuči Delight Black Edition združujejo eleganco, modo in zmogljivost. To so izjemno lahke smuči, ki so še dodatno ojačane z ogljikovimi vlakni, kar izboljšuje njihovo odzivnost in vodljivost. Mamljiva je tudi zunanja podoba. Popolnoma črna, okrašena s črnimi kristali Swarovski. To je garancija za brezčasnost.

 Amphibio Black Edition
Vsegorska zmogljivost

Smuči Amphibio Black Edition so nadgradnja nagrajenega modela Amphibio 16. Seveda so opremljene z revolucionarno tehnologijo Amphibio 4D, ki temelji na različni levi in desni smučki, pri katerih ima vsaka tudi konveksni sprednji in konkavni zadnji del. Različica Black Edition pa je opremljena še z dodatki iz ogljikovih vlaken, ki še povečujejo torzijsko stabilnost in odzivnost. To je smučka, s katero boste uživali v jutranjem rezanju lokov po sveže steptani strmini in tudi popoldne, ko bo snežna podlaga že nekoliko mehkejša.

 Ripstick Black Edition
Najboljše iz obeh svetov

Tudi serija Ripstick je na različnih koncih sveta dobila številne nagrade. To so smuči, ki se odlično znajdejo v svežem pršiču in tudi na nekoliko trši in skorjasti snežni površini. Različica Ripstick Black Edition je zaradi dodatkov iz ogljikovih vlaken še bolj odzivna in zmogljiva. To je raznolika smučka, ki brez težav osvoji katerokoli goro.


Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC