Cikli zime

Image:Cikli zime
13. dec, 2016 Avtor: Elan
DELI STRAN

 

Besedilo: Rok Rozman


V poznem novembru se vsi začnemo ozirati v nebo in spraševati: kdaj se bo začelo, kdaj bo prišel? Tudi to zimo je bilo tako, vendar so vprašanja naredila zgolj prostor za nova vprašanja, bele snovi enostavno ni bilo. Tudi dežja ni bilo. Bil je le izjemno suh in nenavaden konec leta.

Čakati smo morali vse do februarja, ko je sneg zapadel tudi v slovenskih Julijskih Alpah. Februar je postal december in tako se je začelo. Smeh na naših obrazih je govoril, da se bliža naš čas. Kar naenkrat smo se začeli klicati in si pošiljati sms sporočila: ''Ob kateri uri in na kateri gori jutri?'' je bilo najpogostejše vprašanje. Navdušenje je bilo vse večje, še pes je čutil vzdušje in ponorel, ko me je končno zagledal naokrog nositi smuči. Vedel je, kaj se bo kmalu zgodilo...

 

Dobro počutje

Ko enkrat zapustiš udobje doma in se zgodaj zjutraj odpraviš na pot, je občutek ravno pravšnji. Čudovita stvar pri turnem smučanju je, da se moraš odpraviti, ko so pogoji pravi – kot v življenju.

Bodisi zdaj bodisi naslednje leto, kar pa se zdi kot nikoli. Vsakodnevne skrbi in obveznosti pustiš za seboj in greš. Nato prispeš do konca ceste, stopiš iz avtomobila in vstopiš v popolnoma drugačen svet. Seveda si večer prej na smuči pozabil nadeti kože in jih zato nalepiš s prezeblimi prsti in komaj čakaš, da stopiš v vezi in pustiš vozilo ter težave za seboj. Ko to narediš, ti pes že stoji ob nogah. Sedaj vstopiš v stanje, ki nas oblikuje v to, kar smo...

 

Gore in reke

Čudovita stran gora je ta, da so zelo podobne rekam - nikoli enake. Spremembe naredijo vse skupaj še bolj zanimivo in pri turnem smučanju je tega res veliko. Tam zgoraj te vedno čaka nekaj novega; drugačna snežna odeja, drugačen sneg in vreme, ali pa se zgolj počutiš drugače kot si se nazadnje. Začneš hoditi in vse, kar je moteče, enostavno potihne. Tvoji čuti se prebudijo in te vodijo, za kar smo bili ljudje skozi evolucijo tudi ustvarjeni.

Sam vselej ugasnem telefon, s seboj pa vzamem zgolj oddajnik za primer plazenja, čeprav je pravi oddajnik vedno tukaj - pes Hal je kadarkoli pripravljen pomagati. S tem, ko na spletu predhodno ne preveriš razmer na terenu, izkušnjo naredi toliko bolj resnično in vznemirljivo. Po prvih korakih se začneš zlivati z okolico in informacijami, ki komaj čakajo, da jih razvozlaš. Kmalu veš ali si vzel prave smuči. Vsi si želimo izkusiti pršič, ampak Julijske Alpe niso Aljaska, zato ga je težko najti. Če svet tam zgoraj obiščeš dokaj kmalu po snežni nevihti, ga lahko ujameš. Vložiti napor v hojo ali plezanje navkreber je veliko lažje, ko veš, da bo spust velik užitek in eno samo veselje. Četudi je vzpon dolg in utrujajoč, veš, da je še kako vredno izkusiti spust, zato izlet navzgor pogosto podaljšamo.    

 

Drugačen pogled

Kot biolog in skrbni opazovalec z zagotovostjo lahko rečem, da vzponi nikoli niso dolgočasni; toliko tega je, kar lahko vidiš in izkusiš, če samo odpreš oči in napneš ušesa ter slediš notranjemu občutku, kamorkoli te že pelje. Videti gamsa ali kozoroga je enostavno neverjetno; vidiš lahko, kako dobro so opremljeni za svoj habitat. Najljubše pa mi je, ko srečam belko, saj so te ponižne, a trpežne ptice, lep primer odlično opremljenega bitja - čim bolj krute so razmere, tem bolj jim to ugaja. V nasprotju z drugimi gorskimi prosto živečimi živalmi, ki pozimi bivajo v nižinah, belke ostajajo na vrhovih, kjer se tudi počutijo najbolj doma. Dobro je vedeti, da smo za njih vsiljivci in zavedati se je treba, da lahko kot začasni stanovniki gora s slehernim korakom in s primernim vedenjem zmanjšamo neželene učinke. Ko je prisotno spoštovanje, je dovolj prostora za vse. Ko smo del nekega okolja, se nam osvobajata tako um kot telo, zato je to nekaj, kar lahko naredimo vsi.

 

V dolino

In tako dosežeš točko, ki se zdi ravno pravšnja za konec vzpona. Ni treba, da je to vrh, včasih skriti, redko obiskani kraji ponujajo veliko več. Globoko zajameš sapo, odpneš smuči in sedeš ter začneš opazovati gledališče pred seboj. Čutiš, da je zasluženo darilo blizu, in pričakovanje je najlepši možni občutek. Če si potrpežljiv, te bodo obiskale planinske kavke in te prosile za nekaj semen, ki si jih morda prinesel s seboj. Videti jih preletavati med zidovi in robovi še v tako močnem vetru me enostavno presune. Vsakič znova name naredijo vtis. Poln vtisov vzameš svoje stvari, zapneš smuči in se pripraviš na spust, da bi videl, kaj ti ima bela preproga povedati. Včasih se lahko spustiš s polno hitrostjo, spet drugič ti bo ta isti hrib dovolil previdno cikcakanje - oboje ima svoje prednosti, čeprav to včasih radi pozabimo. Tukajšnji starejši fantje imajo pregovor: ''Bolje je slabo smučati, kot dobro hoditi navzdol!'' S čimer se ne bi mogel bolje strinjati.    

 

Različni obrazi

Sčasoma začne zima kazati vse svoje obraze, od bučnih snežnih neviht do toplih front, ki prinesejo dež in veter, s tem se snežne razmere hitro spremenijo. Kmalu pridejo toplejši dnevi in snežna odeja se spremeni v eno združeno plast. Nič več pršiča, nič več drobljenja, občutek in čas postaneta veliko bolj pomembna, ko si prizadevaš biti na vrhu v pravem trenutku, ko pet centimetrov nočne zmrzali poči. To je čas, ki se mi zdi v gorah najbolj zabaven. Lahko slišiš petje prvih ptic, doline pa postajajo vedno bolj zelene, medtem ko zima visoko zgoraj še vztraja. To je čas, ko postaja vedno bolj očitno, da se vse giblje v ciklih. Naša ljubljena bela snov se vdaja toplim sončnim žarkom in začenja drseti nižje, kjer hrani prebujajoče rastline in potočke, ki se združujejo vse do dolin. Tam reke, pozimi suhe kot kosti, spomladi postanejo obilne in s svojimi motnimi vodami številne vrste rib privabijo k drstenju in selitvi proti toku navzgor. Če zgolj sediš na vrhu gore, preverjaš svoj GPS signal in se s štoparico pritožuješ nad toplim vremenom, ki bo kmalu stalilo ves sneg, tega nikoli ne boš zaznal. Če pa preprosto sedeš, opazuješ in poslušaš ter se osredotočiš na okolico, imaš veliko možnosti, da si ustvariš veliko večjo sliko o tem, kaj se dogaja naokrog.

Snežinke, ki smo jih dolgo čakali, so prišle od tam, od koder sedaj kaplja v potočke in reke, v morje in oceane, z namenom, da se naslednjo zimo ponovno vrnejo. Ali si kdaj pomislil, ko si na smučeh prečkal strm greben, da bo sneg izpod tvoje leve smučke hranil reke, ki se bodo zlivale v eno porečje, in da bo sneg pod tvojo desno smučko hranil reke, ki bodo tekle v drugo porečje? V nekaterih delih slovenskih Julijskih Alp to pomeni, da bo sneg izpod tvoje leve smučke končal v Črnem morju in sneg izpod tvoje desne v Jadranskem morju, ki sta več tisoč kilometrov narazen.  

 

Brez obžalovanj

Torej ... Namesto tega, da žaluješ za koncem sezone, samo vdihni svež pomladni zrak, poln življenja in informacij, si pripni smuči in se podaj na lov za istimi molekulami vode, ki so sprva sneg na vrhu gore, nato pa kapljica v reki spodaj, s katero se boš srečal v kajaku.

Vse se giblje v ciklih in tako se gibljemo tudi mi. Osvobajajoče je, ko to dojameš. Konec koncev boš isto molekulo srečeval vedno znova in znova...in ob koncu dneva ni pomemben čas, niti višina ali pot, temveč izkušnja in vpogled. Gre za to, kako ponižno vstopiš v ekosistem in postaneš del njega...

 

 

 

Rok Rozman

Nekdanji Olimpijec v četvercu brez krmarja (4. mesto na OI leta 2008 v Pekingu in 3. mesto na SP leta 2009 v Poznanu), biolog, ekstremni kajakaš, naravovarstvenik in vodja odprave največje evropske turneje za ohranitev rek ''The Balkan Rivers Tour''. V zimskem času je strasten alpinist in turni smučar.

 

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC