Zgodovina

Elanova zgodba se začne v času druge svetovne vojne, ko je 12 obrtnikov in inženirjev izdelalo več sto parov lahkih, vzdržljivih lesenih smuči za partizanskih čete.

Formalno je Elan leta 1945 ustanovil Rudi Finžgar, vizionar in drzni smučarski skakalec, ki je leta 1942 skočil svetovni rekord (95 m). Začetek podjetja je bil več kot obetaven, saj je po le nekaj letih Elan v ZDA izvažal 800 parov smuči letno.

 


LINIJA SE RAZŠIRI

V petdesetih in šestdesetih letih se je Elan podal v izdelavo različnih proizvodov, med drugim čolnov, kajakov, kanujev, tenis in badminton loparjev, opreme za namizni tenis, cepinov, orodja za gorska reševanja, dirkaških in rekreacijskih sani in vodnih skuterjev. Leta 1963 je Elan ustanavil inštitut za inovacije, ki je le dve leti kasneje podal prvo patentirano rešitev.


Cvetoča 70. in 80. leta

V naslednjem desetletju je blagovna znamka Elan res začela pridobivati pomembno mesto v industriji, zahvaljujoč švedskemu čudežnemu dečku in smučarski legendi Ingemarju Stenmarku. Ingemar, ki še vedno drži rekord za največ zmag v svetovnem pokalu vseh časov (86, če smo natančni), je dosegel ta fantastičen rezultat na Elanovih smuči, od prve do zadnje njegove tekme. Ni naključje, da je Elan v tem času postal eden od največjih smučarskih proizvajalcev na svetu in leta 1984 kar 168 tekmovalcev v različnih disciplinah tekmuje na Elanovih smučeh, med drugim tudi slovenska smučarska legenda in eden redkih smučarjev, ki so uspeli premagati Ingemarja, Bojan Križaj.

Karving revolucija

V devetdesetih je Elan dodal še eno inovacijo na svoj dolg seznam in povzročil veliko revolucijo: predstavili smo obliko carving smuči, ki so verjetno najpomembnejša novost v sodobni industriji smučanja. Inovacije so prisotne tudi pri snežnih deskah, katere Elan začne proizvajati v tem desetletju. Deskarjem ponudimo najlažji ter najširši model na trgu. Ker vsaka novost ustvarja potrebo po novih inovacijah, v naslednjih letih Elan predstavi kar nekaj novih rešitev. Od prvega integriranega sistema Fusion, WaveFlex-a, najboljše optimiziacije vzdolžnega upogiba in torzijske stabilnosti in najnovejše inovacije - Amphibio, ki združuje profil rocker in camber.


 


Najbolj inovativna smučarska blagovna znamka

Desetletja revolucij in predanega dela se je poplačalo leta 2012 in še enkrat leta 2015, ko je Elan imenovan za najbolj inovativno športno znamko s strani Plus X Award, pomembna pohvala in resna obveza za naslednja desetletja. Pod vplivom vneme lokalnega prebivalstva, strasti svojih strank in iznajdljivosti zaposlenih ter ambasadorjev bo Elan še naprej oblikoval prihodnost smučanja in športa nasploh."Ski ya later!"
(Glen Plake)


Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC