Dobre vibracije

Image:Dobre vibracije
07. jan, 2019 Avtor: Gregor Šket
DELI STRAN

 

Zermatt je utelešenje zimskega raja. Vasica brez avtomobilov, ki gnezdi pod Matterhornom, je kot nekakšen nostalgičen spomin na zime, ki so jih poznali naši dedki in babice. A Zermatt pravzaprav navdušuje z unikatno kombinacijo tradicije in sodobnosti. Tam se smuča 365 dni na leto.

Bila je izjemna zima, fantastična pravzaprav. Snežinke so padale v milijonih. Sijalo je sonce. Pihal je veter. Termometer se je spustil vse tja do –30 stopinj Celzija. Tudi najstarejši prebivalci Zermatta, v katerem jim snega res ne primanjkuje, se ne spominjajo, kdaj je bila narava tako radodarna s sneženimi kristali. Na vrhu smučišča je bilo še v drugi polovici aprila skoraj štiri metre snega. Sicer pa so izjemne zimske razmere vasico za več kot teden dni kar dvakrat dobesedno odrezale od sveta. V taki zimi se je nabralo nešteto zavojev po sveže zglajenih snežnih avtocestah in po globokem deviškem pršiču. Spominov, nepozabnih trenutkov in dobrih vibracij je bilo toliko, da se jih ne da prešteti.

In taka zima si zasluži spodobno slovo. Na terasi Adler Hitte so se zbrali zaljubljenci v smučanje, tisti, ki poleti pogrešajo smučke in sanjajo o zavojih. Slekli so svoje jakne iz goreteksa in v majicah s kratkimi rokavi zadovoljni in tudi malo žalostni opazovali, kako sneg spreminja svoje agregatno stanje. Zvoki treh saksofonov so odmevali med Gornergratom in Klein Matterhornom. Kuhar David je na žaru spekel še zadnje piščance, ki so njegova specialiteta. Dekleta v bikinijih so se namakala v džakuziju. Lesena tla so postala nekakšno plesišče na prostem. In lastnik koče Ugi se je zadovoljno smehljal. Potem je sonce zašlo za goro. In nasvidenje, au revoir, tschüß, bye bye ... Se vidimo naslednjo zimo.

A to slovo je bilo le simbolično – zima se v Zermattu pravzaprav nikoli ne konča. Najvišji del smučišča je namreč odet v večni sneg in led. In tam se smuča 365 dni na leto. Tudi poleti, seveda. Predvsem pa je Zermatt eno tistih smučišč, na katerih se lahko zavoje in loke vleče na tisoč in en način. To je zimsko igrišče za vse vrste smučarskih užitkov, od karvanja po sveže steptanih progah in smučanja v pršiču, turnega, prostega, helikopterskega in alpinističnega smučanja. Slalomistke, freeriderske bajske, vsegorske atletinje in vse druge v gondoli z veseljem čebljajo.

Zimski raj

Zermatt je poseben kraj. Je utelešenje zimskega raja. Je nekakšen časovni stroj, ki te popelje daleč v preteklost, v čase, ko še ni bilo vseh hitrosti modernega sveta. Potovanje se začne v kraju Täsch, ki je eno samo parkirišče. Na koncu vasi je ogromna tabla z napisom Prepovedano za ves promet. To je začetna postaja romantičnonostalgičnega doživetja alpske idile, kjer je zrak stoodstotno eko in bio. Pisk rdečega ozkotirnega vlaka je slovo od sedanjosti. Pet kilometrov višje v varnem zavetju najvišjih vrhov Evrope gnezdi Zermatt. Zobata železnica se sicer povzpne še tisoč petsto metrov proti nebu, vse do Gornergrata. Ta »gornji grad« je dobrih tri tisoč metrov nad morjem.

Zermatt je po eni strani zastarelo tradicionalen, zapečkarski, morda celo nazadnjaško konservativen. Po drugi strani pa odprt, gostoljuben, prijazen, svetovljanski in celo moderen. Utrip v tej vasici z nekaj več kot pet tisoč prebivalci in skoraj sedem tisoč hotelskimi sobami in šest tisoč apartmaji še zdaleč ni vaški. Kljub temu da ima pravzaprav le eno večjo ulico, se včasih zazdi, kot da si na aveniji katere od metropol. Vsaj sodeč po jezikih, ki jih tam slišiš na vsakem koraku. Švicarščina se mehča z angleščino, japonščino, francoščino, španščino, italijanščino, tudi slovenščino ... Turisti se mešajo z alpinisti, smučarji, športniki, modeli, ki so tja gor prišli udejanjat svoje adrenalinske sanje. Tam na lastni koži občutiš veličino blagovne znamke Swiss Made. Švicarji so namreč mojstri turizma v njegovih najboljših pojavnih oblikah.

Gora piramida

Slabih tri tisoč metrov višje dogajanje opazuje njegovo veličanstvo, ki sliši na ime Matterhorn. Francozi mu rečejo Cervin, Italijani ga kličejo Cervino. Je eden med osemintridesetimi štiritisočaki, ki obkrožajo Zermatt. Zaradi svoje piramidalne oblike, ki je še posebej izrazita s švicarske strani, je verjetno najbolj pogosto fotografirana gora na svetu. Prvi so nanj 14. Julija 1865 splezali Angleži Edward Whymper, Reverend Charles Hudson in lord Francis Douglas, poleg njih pa še domačina Peter Taugwalder in njegov sin ter vodnik iz Chamonixa Michel Croz.

Klein Matterhorn je gospodarjeva miniatura na 3883 metrih. To je hkrati tamkajšnja najvišja smučarska postaja. Pogled iz gondole, ki razkriva grozeče ledeniške razpoke Gornerja, Findla in Rheodula, ni za vrtoglave. Tam snega nikoli ne zmanjka. Ko gre Evropa poleti na morje, v Zermattu smučajo. Pozimi lahko od tam zaviješ tudi v italijansko Cervinio.

Prvo žičnico so postavili leta 1942, leta 1979 so odprli gondolo na Klein Matterhorn, leto kasneje so na Sunneggi zgradili prvo podzemeljsko vzpenjačo v Švici. Na skupno treh različnih območjih (Sunnegga – Rothorn, Gornergrat – Rote Nase – Stockhorn, Trockener Steg – Schwarzsee – Klein Matterhorn) imajo skoraj štiristo kilometrov smučarskih prog.

Bivanje v tem alpskem raju, v katerem kar čutiš, kako dobro se godi rdečim krvničkam, po navadi traja en teden. Potem spet zapiska rdeči vlak, ki je tokrat obrnjen navzdol. Sledi vrnitev v dolino, v realnost, v vsakdanjik. Zbudiš se iz sanj, a si hkrati prisežeš, da boš še prišel. In to kmalu. Naslednjo zimo.

Adler Hitta

Zermatt slovi tudi po izjemni gostinskoturistični ponudbi. Njihova kulinarika je že zdavnaj presegla okvirje tradicionalnega racletta, sira in čokolade. Največji sladokusci bodo na svoj okus prišli tako med dnevnim počitkom na smučišču kot tudi zvečer, ko bodo razvajali brbončice v eni od številnih restavracij. In ena bolj priljubljenih točk je Adler Hitta, ki je na predelu smučišča Sunegga. Ta koča je bila svoj čas vikend družine Zumtaugwald, pozneje pa so ga spremenili v tipično wallisansko gostilnico. Pred slabima dvema desetletjema jo je od očeta prevzel Urs Ugi Zumtaugwald in jo pred šestimi leti temeljito preuredil. Ohranil je njen tradicionalni alpski značaj in ji dodal nekaj sodobnosti. Adler Hitta je danes ena najbolj priljubljenih postojank na smučišču. Ko sediš na terasi, imaš občutek, da bi lahko z roko prijel s soncem obsijani Matterhorn. In v Adler Hitti so navdušeni nad smučmi Elan.

»Lani smo začeli sodelovati z Elanom. Res smo ponosni, da lahko sodelujemo s to legendarno znamko. V koči smo uredili poseben kotiček, v katerem je na ogled nekaj parov smuči, poleg tega pa vsako sezono organiziramo test, na katerem lahko naši gosti spoznajo vrhunske lastnosti smučarske inovacije Elanovih razvojnikov,« je zadovoljen Ugi.

Urs Ugi Zumtaugwald

Najboljša služba na svetu

David Georgi je »chef« v Adler Hitti. Glede na razgled, ki ga ima iz svoje pisarne, bi lahko rekli, da ima najboljšo službo na svetu. Osemintridesetletni maestro iz Dresdna je pravi svetovni popotnik, ki ga je pred petimi leti zaneslo v Zermatt.

David Georgi

Kakšna je bila letošnja zima?
Bila je vrhunska. Snega smo imeli v izobilju in sončnih dni prav tako. Lepo smo se imeli.

Kako je videti služba na 2200 metrih nadmorske višine z razgledom na eno najbolj fotogeničnih gora našega planeta?
Ha, to je pravzaprav glavni vzrok, da tako uživam v bivanju v Zermattu. Stanujem sicer v vasi in se vsako jutro že okoli osmih pripeljem na goro.

Kako vas je pravzaprav zaneslo v Zermatt?
Doma sem iz Dresdna, vendar me je že zgodaj odneslo v svet. Najprej sem delal v nekaterih nemških mestih, potem pa tudi v New Yorku, Sydneyju, v Španiji in drugje. Pred šestimi leti sem prišel v Zermatt. Tukajšnje življenje mi izredno ustreza.

Kakšen je vaš podpis na meniju Adler Hitte?
Znani smo po raznovrstni ponudbi. Naša specialiteta pa je piščanec, ki ga pečemo na posebnih palicah in je prava uspešnica. V letošnji zimi smo jih spekli osem tisoč.

Kaj pa počnete poleti?
Po zimski sezoni imamo približno mesec dni odmora. Junija pa se začne poletna sezona, ki traja do oktobra. Takrat pa tukaj že spet začne dišati po zimi.

Imate kaj čase zase?
OSeveda, pozimi uživam v smučanju, poleti pa je Zermatt raj za gorsko kolesarjenje in pohodništvo, nad katerima se navdušujem tudi jaz.

Always Good Times Tour 2019 v Švici:

12.-13.1.2019: Lenzerheide, Alp Lavoz
19.-20.1.2019: Zweisimmen, Rinderberg Swiss Alpine Lodge
26.-27.1.2019: Lenk-Betelberg, Berghotel Leiterli
02.-03.2.2019: Schönried, Berghaus Horneggli
09.-10.2.2019: Zermatt, Adler Hitta
16.-17.2.2019: Lenk, Snow Beach Lodge
23.-24.2.2019: Davos, Fuxägufer
02.-03.3.2019: Lenzerheide, Rothorngipfel (Scharmoin)

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC