Smučanje v pršiču

Image:Smučanje v pršiču
01. feb, 2017 Avtor: Ben Brosseau
DELI STRAN

 

Kot dolgoletni smučarski navdušenec imam za sabo že kar nekaj dni v gorah. In takšni, kot sem jaz, sanjamo o eni sami obliki smučanja. Zanima nas pršič. Globok svež sneg, ki sega do obraza, nosi tisto čarobno privlačnost. Smučanje v takšnih razmerah, ki niso na voljo vsak dan, pa se za vedno vtisne v naš spomin. A treba je imeti tudi nekaj zdrave pameti in strahospoštovanja.

Smučanje po pršiču je nekaj izjemnega. Je kot bi se zvezde postavile v vrsto in omogočile smučarsko ekstazo. Spust po deviškem snegu je primerljiv z lebdenjem v breztežnostnem prostoru. Ko je mati narava radodarna, je treba z odprtimi rokami sprejeti njeno darilo. V spodnjih vrsticah je nekaj nasvetov, kako se lotiti smučanja po pršiču.

 

Poznajte snežno podlago

Ne glejte le na količino snega, ki jo napovedujejo vremenarji. Treba je poznati sestavo novozapadlega snega, poleg tega pa tudi sestavo spodnjih plasti snega. Bodite pozorni na vremensko napoved, akumulacijo snega, veter in temperaturne spremembe ... Količina in kakovost snega precej povesta o tem, kakšne razmere nas čakajo. Bo sveži sneg suh in lahek, ali bo moker in težak, ali bo nanj vplival veter. Vse to so podatki, ki nas enostavno morajo zanimati. Obvezno je treba spremljati nevarnost plazov. Predvsem pa se ti podatki spreminjajo glede na lokacijo in nadmorsko višino. Poznavanje različnih vrst snega vam bo pomagalo tudi pri izbiri smuči in pri smučarski taktiki.

 

Izbor smuči

Pionirji ekstremnega smučanja, kakršen je na primer Glen Plake, so nam že pred več kot tremi desetletji pokazali, da je po pršiču možno smučati tudi na ozkih smučeh. Dejstvo je, da nič ne more nadomestiti smučarskega znanja in telesne pripravljenosti, a širše smuči občutno olajšujejo smučanje v globokem snegu. Širše ko so smuči, večja je njihova plovnost.

Danes se je uveljavilo prepričanje, da so za smučanje po pršiču najbolj primerne smuči, katerih širina pod smučarskim čevljem znaša okoli 105 milimetrov, in da je njihov sprednji del opremljen z rockerjem. Elanov model Ripstick 106 zagotovo spada med najbolj raznovrstne in uporabne smuči. Pravzaprav so ustvarjene za deskanje na dveh nogah.

 

Prikrojite svoje sposobnosti

Taktika smučanja po pršiču je odločilna. V mehkih razmerah mora biti tudi telo čim bolj mehko in se mora prilagajati na različne pogoje. Smuči je treba znati obremenjevati z občutkom. Podobno velja za nadzor hitrosti in izbiro linije.

 

Umetnost odboja

Prava reakcija v pravem trenutku je ključ do uspeha. Pri prehodu iz zavoja v zavoj poskušajte biti čim bolj lahkotni. Potem spustite smuči, da se potopijo v sneg. In to ponavljajte v neskončnost.

 

Dvonožni pristop

Namesto obremenjevanja zunanje smučke poskusite čim bolj enakomerno obremeniti obe nogi. Prilagodite tudi nastavek robnikov in smer.

 

Zožajte položaj

Nogi naj bosta bližje skupaj. Da bi bili povsem skupaj, jima tako in tako preprečuje že širina smuči. V določenih razmerah je ta pristop še kako pomemben.

 

Moč jedra

Premikati bo potrebno precej delov telesa, ki se nahaja nad in pod jedrom. A že najmanjši odvečni gib bo ogrozil stabilnost. Zato poravnajte telo in mu omogočite, da absorbira sile, ki nastajajo pri zavojih. Pri tem ne obremenjujte zgornjega dela telesa.

 

Napadite linijo

Globok sneg je nekakšen naravni kontrolor hitrosti. Zato dovolite vašim smučem nekoliko bolj agresivno linijo in temu prilagodite svoje gibanje. Pri tem je pomembno, da ohranjate visok ritem in da si pomagate s palicami. Neskončni evforični dnevi, ko v hribih zapade pršič, so seveda razlog, da marsikateri smučarski navdušenec "šprica" šolo, izpusti predavanja ali gre na nepričakovan dopust. Ko smučamo po pršiču, smo še najbolj podobni petletnim otrokom, ki v trgovini dobijo veliko liziko.

Takšni dnevi so razlog, zakaj pozimi nenehno spremljamo vremensko napoved in preverjamo, če je baterija kamere GoPro napolnjena. To je neke vrste odvisnost, zaradi katere hrepenimo po naslednjem snežnem viharju. Zaradi tega smo nenehno v dobri kondiciji ...


Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC