Gladiatorji

Image:Gladiatorji
13. dec, 2016 Avtor: Elan
DELI STRAN

 

Besedilo: Gregor Šket


V rimskih časih so bili gladiatorji sužnji, ki so se borili z levi in drugimi smrtonosnimi zvermi. Medtem ko si je zabave željna publika želela le kruha in iger, je bilo nihanje med življenjem in smrtjo njihovo vsakdanje dejstvo. Le redki srečneži so si s svojim junaštvom prislužili slavo in tudi svobodo in prostost.

Dobrih dva tisoč let kasneje je vse drugače. Gladiatorsko vlogo so prevzeli športniki, a pod povsem drugačnimi pravili igre. Ne samo, da so svobodni državljani, so globalne zvezde, ki določajo smernice, na katerih jim sledijo množice. Največ gladiatorskega seveda vsebujejo športi, kjer sta dva ali več tekmecev v neposrednem kontaktu. Boks in ostali borilni športi, pa tudi številni moštveni športi imajo v sebi precej prvinskega. Alpsko smučanje je seveda med najbolj atraktivnimi športi, a vijuganje med rdečimi in modrimi vratci, kjer je na progi en sam tekmovalec, ki se v glavnem bori z uro in s samim sabo, bi težko uvrstili v gladiatorsko kategorijo.

 

Ampak ...

Vendarle obstaja disciplina, ki je en sam adrenalin, ena sama bitka, ena sama atrakcija ... Smučarski kros morda nima svojega Lauberhorna in Streiffa, a ima precej druge vsebine, zaradi katere se lahko meri celo s smukoma na teh dveh legendarnih progah. Ne pravijo kar tako, da smučarski kros vsebuje prav vse vrline alpskega smučanja. Na nek način so slalom, veleslalom, smuk, super G in še različne oblike prostega smučanja združene v eno disciplino. A glavno razliko predstavlja takoimenovani "ful kontakt". Tekmovalci na progi niso sami, temveč se prerivajo s še tremi oziroma s še petimi tekmeci. Vsi se na progo poženejo z eno samo mislijo - priti prvi do cilja. Štoparica v smučarskem krosu nima skoraj nikakršnega pomena. No, ja, čas je pomemben v kvalifikacijah, kjer tekmovalce razvrstijo v skupine po štiri oziroma po šest na ameriških X-Games. Boljši kvalifikacijski čas tekmovalcu omogoča izbiro štartnega položaja v skupinskem delu, saj so izmed štirih vrat vedno ena najhitrejša. A ko se začne boj na izločanje, štoparica postane brezpredmetna. Do izraza pride samo izbira prave linije, taktika, predvsem pa drznost, občutek za drsenje in prehitevanje, pa tudi rokoborske spretnosti. Slednje morajo biti čim bolj prefinjene, saj je treba delovati znotraj pravil. Prepovedano je vlečenje in izrivanje. Če tekmovalec z roko potegne tekmeca, je avtomatično diskvalificiran.

 

Atrakcija

Bitka štirih tekmecev, ki se istočasno znajdejo na progi, pogosto postreže z izjemno atraktivnimi prizori. Konfiguracija proge je ponavadi polna grbin, valov, ovinkov in skokov. Včasih se zdi, kot bi opazoval vlakec smrti ali bi si ogledoval domišljijsko risanko. A vse skupaj je čista resničnost. Vključno z vratolomnimi skoki, pri katerih so vsi tekmovalci istočasno v zraku. Skoki so dolgi tudi preko šestdeset metrov, v povprečju pa se dolžine gibljejo med trideset in štirideset metrov.

Tekmovalci v glavnem tekmujejo na veleslalomskih smučeh. Oblečeni so v nekoliko bolj ohlapna oblačila. Tudi vzdušje je precej bolj sproščeno. Čeprav se je v zadnjih letih v tem oziru precej spremenilo. Od kar je smučarski kros postal v določenih smučarskih deželah zelo priljubljen, so tudi tekmovalci iz teh dežel postali temu primerno bolj resni in zategnjeni.

 

Velika tekmovanja

Smučarski kros medanrodna smučarska zveza uvršča med prosto smučanje. Menda zaradi tega, ker ne gre za tekme, kjer bi odločale stotinke. A to je pravzaprav vseeno. Tudi krosisti imajo svoja svetovna prvenstva. Od Vancouvra 2010 pa so tudi člani olimpijske družine.

 

Elanova ekipa

Elanova dirkaško zelena je odlično zastopana na tekmah najvišjega razreda. Frontman ekipe je zagotovo slovenski as Filip Flisar, ki ima v svoji vitrini že mali kristalni globus skupnega seštevka svetovnega prvaka iz sezone 2012 in naslov svetovnega prvaka iz Kreischberga 2015. Filip je smučarsko pot začel kot alpinec, vendar je kasneje presedlal med krosiste. Je dokaz, da smučarski kros še zdaleč ni šport faliranih alpincev, temveč mnogo več. Filipovo telo je namreč prekrasen inštrument. Je namreč eden izmed tistih športnih talentov, ki takorekoč takoj osvoji vsak šport, ki se ga loti. In to se mu seveda pozna tudi na smučeh. Ko ga vprašamo, kako se glasi njegova definicija smučarskega krosa, nekoliko preseneti s primerjavo: "Meni se zdi smučarski kros še najbolj podoben motokrosu. Tudi mi imamo progo, po kateri se hkrati spustimo štirje tekmovalci, na ameriških X Games celo šest. Proga ima skoke, kuclje, vdolbine, zavoje in druge objekte, ki tekmovalcem vse skupaj nekoliko otežujejo, hkrati pa je prav zaradi vsega tega za gledalce to izjemno atraktivna disciplina. Pravzaprav smučarski kros vključuje celoten spekter smučarskega znanja."

Med dekleti pa se je ekipi letos pridružila odlična Kandačanka Kelsey Serwa, dvakratna zmagovalka X Games (2011 in 2016), svetovna prvakinja iz Dear Valleya 2011 in dobitnica srebrne olimpijske medalje iz Sočija 2014. Podobno kot Flisar je tudi ona športna genijalka, ki gorsko kolo in surf obvlada podobno suvereno, kot zelene Elanke preko grbin, kucljev in skokov vodi proti dolini.

Poleg njiju ekipo sestavlja še zelo pisana mednarodna druščina: Slovenca Blaž Ogorelc in Matic Masterl, Francoza Terence Tchiknavorian in Sebastien Lapage, Kanadčani Kevin Drury, Mathieu Leduc in Tristan Tafel, Rusi Egor Korotkov, Sergej Možajev (Sergey Mozhaev) in Semen Denščikov (Denshchikov), Norvežan Magnus Bjorness, Švicar Ryan Regez, Poljak Mateusz Habrat in Američanka Whitney Gardner.

Vsi dirkajo, divjajo, skačejo in se prerivajo z nekoliko prirejenim modelom smuči Elan GSX. Prav po njihovi zaslugi bo Elanova strupena zelena tudi v prihajajoči zimi pogosto zelo opazna.

 

 

S KATERIMI BESEDAMI BI OPISALI SMUČARSKI KROS?

Flisar: Natančnost, raznolikost, mentaliteta.

Serwa: Napet, nepredvidljiv, zabaven.

Tchikvorian: Smučarski kros je zelo kompleksna disciplina. Vedno moramo stremeti k popolnosti in niti na eni vožnji si ne smemo privoščiti napake.

 

KAKO SE RAZLIKUJE OD ALPSKIH DISCIPLIN?

Flisar: Poleg lastnih napak nas zanimajo tudi tiste, ki jih zagrešijo naši tekmeci. Tudi njihovi spodrsljaji so lahko pot do uspeha.

Serwa: Alpski smučar je na progi nekakšen solist, ki v danem trenutku ne ve, kako hiter je v primerjavi s tekmeci, ki so že na cilju ali še čakajo na štartu. Smučarski kros pa je neposreden spopad, pri katerem vedno točno veš, pri čem si. Ob vsem tem pa moraš biti še pozoren na pasti na progi. Osredotočen moraš biti na lastno početje in spremljati, kaj počnejo tvoji tekmeci.

Tchikvorian: Smučarski kros na nek način združuje prvine vseh alpskih disciplin. Dejstvo, so na progi štirje tekmovalci hkrati, vse skupaj še nekoliko oteži.

 

KATERE SPRETNOSTI SO PRI SMUČARSKEM KROSU ODLOČILNE?

Flisar: Dobra, tekoča in hitra izvedba zavojev so bistvo vsega.

Serwa: Pomemben je dober štart in sposobnost koncentracije. Odmisliti moraš vse moteče dejavnike. Seveda pa je dobro smučarsko znanje osnova za izvedno zavojev, za dosego hitrosti in skokov. Pomembna je tudi fleksibilnost in sposobnost absorbiranja grbin in neravnin na progi. Pravimo, da potrebujemo dobre kolke in močan hrbet. Morda najbolj pomembna pa sta potrpežljivost sposobnost zaznavanja odločilnih trenutkov.

Tchikvorian: Za smučarski kros je potrebno popolno drsenje. Zelo pomaga mehkoba gibanja in sposobnost hitrega reagiranja na dogajanje na progi.

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC