Uličar

Image:Uličar
01. feb, 2017 Avtor: Elan
DELI STRAN

 

Besedilo: Filip Flisar

 

Glede na to, da se v poletnem času ukvarjam z nekaterimi precej adrenalinskimi športi, mi ljudje pogosto zastavijo naslednje vprašanje: »Ali se ti ne zdi škoda, da si toliko garal in boš vse zapravil?«

Res bi se mi zdelo škoda, a roko na srce, danes ne bi bil Filip Flisar, če ne bi že od malega hodil domov z razbito glavo, polomljenimi kolesi (no, pa s kako kostjo tudi) in prišel do točke, da me mama marsikdaj sploh ni hotela peljati v bolnico, ker se ji tega enostavno ni več dalo početi tako pogosto. Starejši kot sem, bolj razumem, kako šport deluje. Načeloma lahko uspešne športnike ločimo na tiste, ki so imeli že od malega dane vse pogoje in je za njimi stala cela ekipa ljudi, ter na uličarje, med katere spadam tudi sam. Uličar se uči sam, uči se na svojih napakah. To je po eni strani deficit, saj sicer lahko precej hitreje napreduješ, če ne ponavljaš napak, ki so jih ljudje že storili in ne odkrivaš tople vode, po drugi strani pa uličarja napaka boli in ko te nekaj boli, o tem precej več razmišljaš.Otroku lahko stokrat rečeš, da je kava na štedilniku vroča. Ampak tisti, ki se je z njo polil, ker je preveč stegoval roke, tega zagotovo ne bo ponovil in bo bolj pazljiv.

V svoji karieri sem naredil ogromno napak in jih še vedno delam. A iz vsake se ogromno naučim. Prepričan sem, da je uspešnost posameznika odvisna tudi od tega, kako reagira na napako. Lahko si jo razlagaš kot neuspeh in odnehaš, lahko pa iz nje kaj potegneš. Prav tukaj nastaja bistvena razlika - in to ne le v športu, temveč tudi sicer v življenju.

Sam sem že kot otrok rad skakal s kolesom, rolerji, poskušal nove stvari ter raziskoval neznano. Ker me je uličarstvo na srečo pripeljalo do tega, da sem hitreje odrastel kot športnik, sem hitreje ugotovil, da mi vsi ti “nevarni” športi, s katerimi se ukvarjam, izjemno koristijo.Še posebej zaradi narave smučarskega krosa, v katerem niti ena sama vožnja ni enaka drugi. Štiri tekmovalce lahko tisočkrat spustimo po isti progi, pa se bodo vedno drugače prehitevali. Pri nas se vožnja enostavno razvije in tisti, ki ima boljšo sposobnost prilagajanja na nove razmere, poteze drugih tekmovalcev, bo na koncu zmagovalec. Vsem nam največ pomenijo olimpijske igre, ki so na sporedu enkrat na štiri leta. Se pravi, da si lahko v svoji najboljši življenjski formi samo na dveh olimpijskih igrah, oziroma v najboljšem primeru treh. Zato si neuspeha, ker je nekdo pred mano reagiral drugače, kot sem si na startu zamislil, enostavno ne morem privoščiti. In prav zato se ukvarjam z nevarnimi športi! Zaradi tega, ker imam v svojem

življenju samo dva poskusa in prvi je na žalost že za mano. Ni važno ali je to motor, skejt, rolerji ali kolo. Vsaka malenkost prispeva v ogromno sestavljanko celote - od navajanja na hitrost pri motorju, ravnotežja na skejtu in rolerjih, do sposobnosti prerivanja in prehitevanja ter razumevanja skokov in specifike dirkanja z BMX kolesom.

Je nevarno in tvegano, se strinjam! A brez tveganja se lahko mogoče poteguješ za peto ali deseto mesto, za zlato medaljo pa je treba stopiti stopničko višje. Treba pa se je dobro zavedati ene stvari - tudi jaz ne grem v nepremišljeno tveganje in se ne učim dvojnih salt na kolesu en teden pred sezono. Ko si vse življenje na meji nevarnega, se naučiš hoditi po tanki liniji med nevarnim in prenevarnim. Velika razlika je, če si nor ali neumen!

Zaradi vsega tega se mi ne zdi škoda, da vse to počnem, pa tudi če pride do poškodbe, zaradi katere bi vse zapravil. To je del procesa, to je del moje poti do uspeha in če bi se to zgodilo, bi bilo to le zato, ker hočem imeti nekega dne ta prekleti kos zlatega olimpijskega pleha!


Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC