Zaodrje

Image:Zaodrje
29. jan, 2019 Avtor: Martin Tekše
DELI STRAN

 

Vsaka velika zgodba se začenja v zaodrju. V Elanovem primeru je to majhna pisarna v Begunjah, kjer je sedež tekmovalne ekipe. Tam sedi Blaž Lazar, ki je vodja, koordinator in neke vrste oče ekipe tekmovalcev, ki na tekmah smurarskega krosa dirkajo z zelenimi smučmi z napisom Elan. No, pogosto ga ni za delovno mizo, ker ima na terenu še nekaj drugih pisarn.

Elan ima močno ekipo v smučarskem krosu. Zbirka zmag, naslovov in medalj njihovih tekmovalcev je impresivna. Zmagujejo na tekmah svetovnega pokala, osvajajo naslove svetovnih in olimpijskih prvakov, slavijo na igrah X, v množini stojijo na zmagovalnem odru. Njihova govorica je mednarodna. Govorijo slovensko, angleško, francosko, rusko, nemško, češko ...

 Seveda ima ta mednarodna operacija tudi svojo sedež. V sklopu Elanove tovarne v Begunjah na Gorenskem deluje tudi Elanova tekmovalna ekipa. Prostor je pravzaprav isti že od časov Ingemarja Stenmarka, Bojana Križaja, Mateje Svet ... Le akterji so drugi. Elan je namreč pred dobrimi petimi leti aktivno vstopil v svet smučarskega krosa in tam zelo kmalu prevzel eno od vodilnih vlog. Zdaj imajo v svojih vrstah močno kanadsko zasedbo na čelu z olimpijskima zmagovalcema Kelsey Serwa in Bradyem Lemanom ter olimpijsko podprvakinjo Brittany Phelan. Slovensko zastopstvo vodi bivši svetovni prvak in zmagovalec skupnega seštevka Filip Flisar. Rusko falango priganja bronasti z olimpijskih iger v Pjongčangu Sergej Ridzik. Terence Tchiknavorian vodi Francoze, Ryan Regez zastopa švicarske barve ...

Seveda ima vsaka ekipa tudi svojega vodjo, koordinatorja, očeta ali kakorkoli se mu že reče. Ta vloga v Elan Racing Teamu pripada Blažu Lazarju, ki je Elanovec že vrsto let, zadnja štiri leta pa je vodja tekmovalne ekipe. Blaž je preudaren mož in odličen organizator. Tudi sam je navdušen smučar in vsestranski športnik, v poletnih mesecih odlično vihti teniški lopar. A predvsem je rojen za službo, ki jo opravlja. On je namreč tisti človek iz zaodrja, ki se ga pod žarometi skorajda nikoli ne vidi, hkrati pa vsi vedo, da brez njega ne bi bilo nič. Ker v ozadju se ponavadi dogajajo zanimivejše stvari kot na velikem odru. Pravzaprav je uspeh rezultat trdega dela, ki je očem javnosti ponavadi skrit. In ni vedno lahko. Zgodi se, da zmanjka motivacije in ambicije. Nastopi kriza. Kdaj pa kdaj se tudi krešejo mnenja in povzdigujejo glasovi. A v teh trenutkih je treba znati ohraniti mirno glavo ter ravnati modro in preudarno. Da se strasti pomirijo, je potrebnih tudi nekaj diplomatskih sposobnosti. Vse to pa zahteva osebo, ki zna videti širško sliko, predvsem pa na stvari gledati z različnih zornih kotov.  

Vse to so razlogi, da Blaž osebno obišče skorajda vse pomembne tekme od svetovnega pokala do svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Poleg tega se redno udeležuje treningov posamičnih reprezentanc, predvsem tistih, na katerih so na sporedu testiranja opreme. To mu daje odličen vpogled v delovanje posameznih reprezentanc in nenazadnje tudi v načine razmišljanja posameznih tekmovalcev. Veliko tudi sodeluje s serviserji nacionalnih ekip. "Priznam, zelo uživam v svoji službi. Pašejo mi potovanja, paše mi smučarija in pašejo mi vsi ti fantje in punce, ki so v naši ekipi. Pa tudi vzdušje v smučarskem krosu, ki je sicer iz leta v leto bolj tekmovalno in profesionalno, a še vedno razmeroma sproščeno. V dobrih štirih letih, kolikor sem zraven, je iz profesionalnega nastal prijateljski odnos," razlaga Blaž, ki je tudi nekakšna vez med tekmovalci in razvojno službo. "Tekmovalci imajo pogosto različne individualne zahteve glede sestave in nastavitev smuči. Zato sta v tehnično podporo močno vpeta tudi naša serviserja Tomaž Trdina in Zmago Tonejc, ki sta eden izmed pomembnejših povezovalnih členov med tekmovalno ekipo in Elanovimi tehnično-razvojnimi službami," še dodaja.

Tekmovalci se še kako dobro zavedajo Blaževega prispevka v mozaiku njihovega uspeha. "Blaž je odličen vodja tekmovalne ekipe. Je človek, ki zna poslušati in ima obilo razumevanja za nas tekmovalce. Poleg tega se tudi odlično spozna na svoj posel in na izdelavo smuči, zato zna naše želje odlično predstaviti Elanovim razvojnikom. Blaž je zagotovo eden izmed pomembnih soustvarjalcev mojih največjih uspehov," je navdušen slovenski as Filip Flisar. "Izjemno cenim Blaža in njegovo delo. Njegov prispevek k uspehu Elanove ekipe v smučarskem krosu je neizmeren. V nas je vložil izjemno veliko svojega znanja in modrosti. In to ne le v športno tekmovalnem smislu temveč tudi v povsem človeškem," pa ga je pohvalila Kanadčanka Kelsey Serwa. Dopolnila jo je še Brittany Phelan: "Elanova ekipa je kot družina. In zelo sem ponosna, da sem njen del. Blaž pa je enkraten. Ko mi je dal par smuči, s katerimi sem šla v Pjongčangu na oder za zmagovalce, sem ga močno objela."  "Z Elanom imamo že vrsto let odličen odnos. Res so izjemno predani izdelovanju najboljših smuči. Njihovi razvojniki pa vedno poskrbijo za tisto odločilno piko na i, ki naredi razliko. Blaž pa vseskozi skrbi, da imamo tekmovalci vse, kar potrebujemo. Za to smo mu res izjemno hvaležni," pa se je zahvalil Brady Leman. Vsi ostali tekmovalci pa seveda prikimavajo z velikim nasmeškom na obrazu.

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC