SENDVIČ

Image:SENDVIČ
09. jan, 2018 Avtor: Gregor Šket
DELI STRAN

 

Izdelava Elanovih smuči še vedno temelji na ročnem delu. Elanke nastajajo pod natančnimi rokami begunjskih mojstrov, ki veljajo tudi za strokovnjake za les z dolgoletnimi izkušnjami. Zato slogan »ročno izdelano v Alpah« ni prazna fraza, temveč bistvo našega poslanstva.

Sodobne smuči so že na prvi pogled videti kot izjemno skrbno in natančno načrtovan, premišljen in izdelan izdelek. Navdušujejo s svojo obliko, dizajnom in kompleksnostjo. A njihove glavne lastnosti so očem skrite. Občuti jih šele smučar, ko z njimi drsi po beli snežni površini. Kljub izjemni sodobnosti so smuči v dobršni meri še vedno narejene na tradicionalen način. Z drugimi besedami to pomeni ročno. Prav zaradi tega so smuči eden izmed redkih izdelkov sodobnega sveta, kjer se visoka tehnologija in materiali prepletajo z večdesetletno tradicijo ročne izdelave ter poznavanja lesa in njegovih lastnosti. »Par smuči višjega cenovnega razreda sestavlja od 40 do 60 različnih kosov, ki so zlepljeni v enovit kos in v mehanskem smislu deluje kot kompakten nosilec. Najbolj pogosto uporabljena beseda v smučarskih strokovnih krogih je vezilnost, kar pomeni sposobnost površine za lepljenje,« razlaga Vinko Avguštin, vodja Elanovega razvojnega oddelka.

Sestavni deli so iz različnih materialov, od jekla in titanala, kakor imenujemo posebno aluminijevo zlitino, do različnih vrst plastike, gume, transparentne zgornje obloge pretiskane z različnimi barvami in seveda različnih vrst lesa. Za zadostno vezivnost med materiali je treba površine pripraviti s postopki plamenjenja, koroniranja, kemične priprave, mehanske priprave površine, kot sta na primer brušenje in matiranje.

»Da bi se čim bolj približali zahtevam vsake ciljne skupine kupcev, smo za letošnje proizvodno leto pripravili 407 različnih sestavnic smuči. Vsak model izdelujemo v treh do sedmih dolžinah. Povedano drugače – iz Elana pošljemo vsako leto na trg več kot 1600 različnih izdelkov. Tako specializirano in razdrobljeno proizvodnjo je težko avtomatizirati, zato se sestava smuči izvaja ročno. Pri sendvič tehnologiji delavec sestavne dele, ki so prepojeni z lepilom ali epoksi smolo, zlaga v kalup enega na drugega, kot bi delal sendvič. Začne z drsno oblogo in robnikom ter konča z zgornjo oblogo. Skupno v celoto sestavi od 40 do 60 različnih sestavnih delov. Sestavljeno smučko vstavi v stiskalnico, kjer jo pri temperaturi 115 stopinj Celzija 25 minut stiskamo s pritiskom 10 barov,« še razlaga Avguštin.
 
Seveda so posamezni tehnološki procesi tako v pripravi materialov in grafik kot tudi pri obdelavi, brušenju ter končni pripravi smuči visoko avtomatizirani. Tisti ključni proces, ki ga predstavlja sestava smuči, pa je popolnoma ročen. V tem oziru je izdelava Elanovih smuči pravzaprav enaka kot pred več desetletji.


Les
Pri izdelavi sodobnih smuči so uporabljeni številni sodobni materiali, kot so titanal, aluminij, ogljikova vlakna in številni drugi. A srce smučke je še vedno les. Ta naravni material smučki zagotavlja življenje, omogoča njeno odzivnost, prilagodljivost in fleksibilnost. »Smuči višjega cenovnega razreda so v precejšnji meri lesene. Volumenski del lesa še vedno predstavlja med 60 in 80 odstotki celote,« pravi Avguštin in dodaja: »Bukev, topol, jesen, palovnia, balsa in okume so najpogosteje uporabljene vrste lesa. Pravzaprav je večina sredic izdelana iz kombinacije teh šestih vrst lesa.« Vrsta lesa tudi določa najbolj tipične značilnosti smuči. Tekmovalne smuči, pri katerih sta najpomembnejši lastnosti dinamika in odzivnost, so izdelane v glavnem iz bukovega in jesenovega lesa. Rekreativne smuči, pri katerih sta bolj pomembna udobje in nizka teža, pa so izdelane iz lažjih vrst lesa.

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC