Ženski princip

Image:Ženski princip
18. okt, 2018 Avtor: Gregor Šket
DELI STRAN

 

Elan je bil eden prvih proizvajalcev športne opreme, ki je načrtno začel izdelovati izdelke, prilagojene za ženske, njihovo anatomijo, telesno moč in ne nazadnje tudi za njihov slog in okus. Skupino dinamičnih in športnih predstavnic nežnejšega spola, ki snujejo ženske kolekcije smuči in smučarskih pripomočkov, je združil v W Studiu. Nekdanja smučarka Melanja Šober je odgovorna za strateško načrtovanje izdelkov pod blagovno znamko Elan. Njeno delo zajema pregled nad razvojem posameznih kategorij izdelkov, koordinacijo znotraj področja in nenehno iskanje ravnotežja med možnostmi, ki jih dajeta proizvodnja in razvoj, ter pregled nad zahtevami trga s ciljem narediti produkte, ki bodo omogočili »Always Good Times« za vse smučarje. Poleg tega je tudi ustanovitvena članica in dolgoletna vodja studia. Skupaj s sodelavkami, ki prihajajo iz različnih zemljepisnih in delovnih okolij, druži pa jih ljubezen do smučanja, vsako leto navdušujejo z inovativnimi, oblikovno in modno atraktivnimi izdelki, ki smučarkam še povečujejo užitek na snegu in skrbijo, da se imajo v družbi snega, sonca, gorskega zraka in prijateljev vedno lepo. Zaradi njihovih izdelkov je smučanje lažje in boljše.

W Studio letos praznuje svojo petnajstletnico. Če se vrneva v leto 2003, lahko ugotoviva, da takrat še ni bilo veliko športnih izdelkov, ki bi bili namenjeni le ženskam. Kako ste pravzaprav dobili idejo, da bi nekatere izdelke snovali izključno za predstavnice nežnejšega spola?

Elan je že dolgo nazaj začel posebno pozornost namenjati različnim tipom uporabnikov. S tem ko so se analizirali uporaba smuči in uporabniki, smo zadnje razdelili v različne skupine in specifično zanje začeli razvoj smuči. Ena od teh skupin so bile tudi ženske. S tem se je začelo pridobivanje znanja, kako nadaljevati inovacije za nežnejši spol. Pridobivanje znanja in informacij je trajalo kar nekaj časa. Zdaj pa vemo, kaj smučarke želijo, in na podlagi tega inoviramo.

Kako pomembno je dejstvo, da ekipo sestavljajo samo ženske?

Vse produktne skupine, ne le ženske, razvijamo na osnovi uporabnika. Analiziramo njegovo uporabniško izkušnje na čim več stičnih točkah z našo blagovno znamko. Na podlagi tega ugotavljamo, kaj je treba ohranjati, kaj izboljšati in kaj morda odstraniti. W Studio je nekakšen podaljšek naše raziskovalno-razvojne faze, pri čemer najprej analiziramo uporabnika, nato se ekipa spremeni v generatorja idej, na podlagi katerih produktni vodja napiše smernice za nove projekte. Ekipa se tako pojavi v fazi koncipiranja, validiranja, na koncu pa še v obliki končnega uporabnika, saj vsa dekleta dnevno uporabljajo naše izdelke, kar nam zagotavlja še dodatno povratno informacijo in inteligenco za nadaljnji razvoj.

Ekipo W Studia sestavljajo kreativne ženske različnih poklicev, starosti in narodnosti. Verjetno je ta različnost temeljnega pomena pri iskanju izvirnih rešitev tako v oblikovalsko-grafičnem smislu kot tudi v tehnično-funkcijskem pogledu?

Seveda. Uporabniki se med seboj razlikujejo in naša ekipa delno predstavlja naše ključne osebe. Sicer v skupini nimamo vseh osebnosti, je pa neposreden stik s tistimi, ki so najbolj vpete v smučanje v vsakodnevnem življenju, izjemno koristen. Ker v smučarski industriji prevladujejo moški, to pomeni, da je pri veliko blagovnih znamkah končna uporabnica prva ženska, ki pride v stik s produktom zanjo. V Elanu se zato zavedamo pomembnosti, da smo ženske vpete v vse dele procesa razvoja ženskih smuči, od ideje do lansiranja na polico v trgovini.

Lani ste ekipo precej osvežili. Kaj je glavni vzrok?

Poleg izkušenih smučark, ki so že dolga leta z nami, je bil naš cilj narediti ekipo še bolj raznoliko in si tako zagotoviti doseg več tipov uporabnic.

Ob 15-letnici W Studia ste k snovanju kolekcije povabili tudi modno oblikovalko Nino Šušnjara, teniško igralko Polono Hercog in kanadski smučarki Kelsey Serwa in Brittany Phelan, ki sta na olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojili zlato in srebrno medaljo. Kaj pričakujete od tega sodelovanja?

Vsa štiri dekleta so izjemna v tem, kar počnejo in pozitivno izstopajo prav na vseh področjih svojega življenja. Na drugi strani imamo blagovno znamko Elan, ki je globalno vse močnejša, prepoznavnejša, s tem se pa povečuje tudi pričakovanje uporabnikov. S tem ko smo k oblikovanju omejene izdaje smuči povabili modno oblikovalko, teniško igralko in kanadski smučarki, smo dobili vpogled v te edinstvene, močne osebnosti, s katerimi si želimo narediti prav tako edinstvene smuči, ki bodo na začetku zime na voljo v omejeni izdaji. Vsaka od njih je vplivala na razvoj dizajna za smučko z njenim podpisom in se zato sprehodila skozi vse faze razvoja produkta v Elanu. V razvojnem procesu se sreča ogromno korakov in dejavnikov in tudi to bo mogoče spremljati, ko bo omejena izdaja smuči zagledala luč sveta.

So vam moški kakorkoli priskočili na pomoč, predvsem pri tehničnoizvedbenih vprašanjih?

Elan nismo samo ženske in na vsakem področju delajo tudi moški – v proizvodnji, razvoju, prodaji itd. To pomeni, da so tesno vpeti v del procesa. Elan W Studio ne pomeni, da so izključno ženske tiste, ki omogočijo smučki, da zagleda luč sveta. Ženske dajemo ideje in začenjamo nove projekte, na podlagi katerih se začne raziskovalno-razvojna faza. Navzoče smo skozi celoten proces, bi pa bilo iluzorno poudarjati, da samo ženske delajo smuči.

Kako pa pravzaprav poteka process nastajanja smuči in koliko časa traja?

Če ob strani pustimo strateško načrtovanje produktov, ki je dolgoročno, izdelki običajno ugledajo končnega porabnika po dobrih dveh letih razvoja. V trenutku, ko je projekt novega modela potrjen, skrbno določimo namen izdelka. Na tej podlagi lahko pripravimo usmeritve za službo razvoja, s katero tesno sodelujemo in brez katere ne bi bilo tako inovativnih izdelkov.

Iz razvoja pridejo prototipi, različne rešitve problema, ki smo ga opredelili. Potem testna ekipa, ki jo med drugimi sestavlja ciljni uporabnik določenega produkta, izdelek temeljito preizkusi. Na podlagi povratne informacije se odločimo, ali izdelek peljemo v nadaljnjo fazo ali pa prototipiranje ponovimo. 3D-oblika je zelo pomembna, saj izdelek živi tudi pet let ali več, zato tudi v tej fazi izdelamo kar nekaj prototipov končne oblike v naravni velikosti. Ko je oblika končana, pa sledi še 2D-grafična podoba izdelka. Sočasno že razvijamo produktnomarketinško zgodbo izdelka, saj je bistvenega pomena, da ni le privlačen, ampak da ga uporabnik zazna in razume. Pomembno je, da v vseh fazah preverjamo, ali smo na pravi poti , zato je v vseh omenjenih točkah vključen končni uporabnik. Dizajn Elanovih produktov vedno podpira tehnologijo, saj inovacija naredi naš izdelek edinstven, in to želimo približati tudi uporabniku.

Kako se po vašem mnenju razlikujeta ženski in moški odnos do smučanja?

Ženske morda celo bolj kot moški smučanje povezujejo s celotnim spektrom doživetji, ki jih prinaša čas na snegu, soncu in svežem zraku. Zanje je druženje z družino in prijatelji bistvenega pomena. Zato želimo pri Elanu ponuditi izdelke, ki pomagajo pri ustvarjanju lepih trenutkov, spominov in dobrih časov. Hkrati pa to ne gre v škodo zmogljivosti in športnega napredka.

Kateri so dejavniki, ki jih smučarke poudarjajo pri izboru smuči?

Smuči jim morajo omogočati enostavno gibanje po zimski pokrajini. In to na urejenih smučiščih in zunaj njih. Pomembna je tudi majhna teža, ki pa ne sme ogrožati zmogljivosti in funkcionalnosti smuči. Poleg tega je pomembno, da ponujamo smuči za različne načine smučanja in različne oblike snežne podlage. Na primer smučarke, ki se navdušujejo nad prostim in turnim smučanjem, želijo lahke, a hkrati zmogljive smuči.

Ampak tudi med ženskami obstajajo zelo dobre smučarke, prave športne navdušenke, ki želijo zmogljive in odzivne smuči. Ste mislili tudi nanje?

Seveda. Kolekcijo Elan, za moške in ženske, sestavljajo smuči najzahtevnejšega razreda. Tekmovalne smuči Speed Magic izhajajo iz enega najbolj prodajanih modelov za urejena smučišča – SLX. Insomnia in Interra sta narejeni na enaki osnovi kot Amphibio 16, 14. Tudi v segmentu za prosto smučanje so ženski modeli enakovredni moškim oziroma uniseks različicam.

Kako bi opisali bistvo ženskih smuči?

Funkcionalnost je bistvena. Razumljivo je, da se spreminja glede na tip uporabnika. Ne glede na to, ali je smučka najlažja na svetu (Delight) ali izhaja iz tekmovalnih osnov, mora zadovoljiti funkcionalna pričakovanja, ki so pogoj, da se smučarke na smučišču počutijo samozavestno in varno in da lahko napredujejo in nadgrajujejo svoje znanje. In seveda, da se imajo dobro.

Pri teh izdelkih še zdaleč ne gre le za obliko in grafiko, temveč tudi za popolnoma tehnične prilagoditve anatomiji ženskega telesa. V čem se ženske smuči razlikujejo od moških?

Ne glede na segment morajo biti ženske smuči vodljive in lahke. Pri tem upoštevamo žensko anatomijo, ki je drugačna od moške. Natančno smo tudi analizirali njihovo gibanje in prenos sil med zavoji. V povprečju imajo ženske raje krajše smuči, naša naloga pa je, da jim zagotovimo takšne, na katerih se bodo počutile enako stabilne kot na daljših. Ženske imajo pri smučanju tudi nekoliko drugačno težišče. In temu so prilagojene tudi smuči. V segmentu prostega smučanja smo razvili odličen produkt, ki pravzaprav izvira iz ženskih modelov s sredico Tubelight. To je unikatna rešitev, ki s karbonskimi in titanskimi vsadki povečuje moč in zmanjšuje težo. Smuči niso samo lažje, temveč tudi bolj odzivne in stabilne. Zanimivo je, da pri modelih Ripstick nismo uporabili nobenih kovinskih delov, smuči pa se še vedno odlično obnašajo na vseh vrstah snežne podlage.

Pri oblikovni zasnovi sodelujete s Studiem Sonda. Kako pravzaprav poteka to sodelovanje?

Studio Sonda je odlična agencija in naš dolgoletni partner. Je naša podaljšana roka pri dizajnu in nam zagotavlja vedno svež pogled na trende. Poleg tega pa pripravlja izjemne grafične koncepte, ki jih nato implementiramo v izdelke.

Kje črpate navdih in ideje za grafično zasnovo smuči?

Gre za preplet več področij. Od trendov, ki jih aktivno spremljamo in dvakrat letno osvežujemo, do znanja, ki ga prinašajo naši partnerji. Sodelujemo na konferencah, spremljamo dogajanje v drugih industrijah ipd. Včasih gremo s produktno ekipo v katero od večjih mest in opazujemo, kaj ljudje nosijo, kako se obnašajo, kaj uporabljajo…

Kateri oblikovalec in izdelek vas najbolj navdušujeta in sta vaš osebni navdih pri delu?

Slovenski avtomobilski oblikovalec Robert Lešnik, ki oblikuje avtomobile znamke Mercedes Benz. Pri njegovem pristopu me navdušuje predvsem dejstvo, da izdelkom vedno da osebno noto, hkrati pa ostaja zvest temeljnim oblikovalskim usmeritvam znamke. Res je izjemno nadarjen oblikovalec in zelo cenjena osebnost v avtomobilski panogi.

Kako težko je vsako leto izdelati novo grafično podobo in ponuditi nekaj svežega, še ne videnega?

To je velik izziv, vendar se z njim uspešno spopadamo. Pri tem nam močno pomaga tako imenovana oblikovalska raziskava, ki jo sistematično izvajamo vse leto. V tehničnem pogledu je pri ženskih smučkah zelo pomembna majhna teža. Pri tem ste z modelom Delight sprožili pravo revolucijo.

Izhajamo s stališča, da smučanje niso samo tekmovalci, ampak smo smučarji tudi vsi običajni ljudje – moški, ženske, otroci, boljši, slabši, turni smučarji idr. Naše inovacije zato niso namenjene samo omenjenemu segmentu tekmovalnega smučanja. Edini na svetu smo razvili inovacijo, da bodo otroci lažje in bolje smučali. Ta nima zveze s športnim smučanjem, ampak sledi naši filozofiji, da želimo vsakemu smučarju omogočiti boljše in lažje smučanje.

Najlažja ženska smučka na svetu je bila prav tako razvita iz želje, da smučanje še bolj približamo nežnejšemu spolu in odpravimo »težave«, ki jih imajo uporabnice; z lažjimi smučmi porabimo manj moči, zato lahko smučamo dlje, sočasno pa lahke smuči tudi lažje prenašamo. Prav z modelom Delight smo odkrili vrzel, ki je do takrat ni pokrival noben proizvajalec. Količine prodanih smuči dokazujejo, da smo pravilno zaznali potrebo uporabnic.

Vsaka inovacija na smučeh Elan izvira iz potrošnika in našega poslanstva, da smučarjem znova približamo smučanje in jim pokažemo, da je lahko varno, zabavno in primerno za vsakogar.

Kaj prinaša prihodnost?

Naši izdelki že veliko let pobirajo prva mesta na testiranjih in različne oblikovalske nagrade. Inovativne smuči so odraz bogate tradicije znamke in predanosti ne le izdelavi smuči, temveč tudi izdelavi odlične smučarske opreme, ki ljudem omogoča doživetja nepozabnih izkušenj v hribih. Kot svetovna blagovna znamka verjamemo, da se v vsakem izmed nas skriva izjemen smučar, ki lahko na snegu doživi čudovito smučarsko izkušnjo. Zato razvijamo smuči za vse ravni znanja, ne glede na spol, starost ali predanost smučanju. Smučanje je čarobna kombinacija snega, sonca in gora in svojim uporabnikom želimo, da z našimi inovativni izdelki doživijo svoj najlepši dan na snegu. Tudi naš novi slogan “Always Good Times” naslavlja smučanje kot dejavnost, pri kateri kakovostno preživljamo prosti čas s prijatelji ali družino in se imamo pri tem dobro.

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC