Kako vzgojiti malega smučarja?

Image:Kako vzgojiti malega smučarja?
14. jan, 2019 Avtor: Krista Crabtree
DELI STRAN

 

Kadarkoli me prosijo, naj se predstavim, vedno uporabim besede smučarka, mama in novinarka. Odrasla sem v smučarski družini in tudi moja hči bo smučarka. O tem ni nobenega dvoma. Hkrati pa sem že zdavnaj spoznala, da lahko le deloma nadzorujem motivacijo svojih otrok. Res pa je, da jih lahko z nekaterimi prijemi pravilno usmerjam.

Ko je bila moja hči še majhna, so jo bolj zanimali angelčki kot smučarski zavoji. Priznam, da me je na trenutke zaskrbelo, da ne bo marala smučanja, a po nekaj učnih urah jo je tudi to začelo veseliti. Rada se je družila z drugimi otroki in prijaznimi smučarskimi učitelji. Njene smučarske sposobnosti so izjemno napredovale, ko je razvila določene motorične spretnosti. Potem pa sem naredila napako.

Kid leaerning to ski

Že pred nekaj leti sem napisala članek z naslovom Izpoved smučarske mame. V njem sem priznala, da sem svojo hčer enostavno pretrenirala. Peljala sem jo na teren, ki je bil prezahteven za njeno znanje, in potem jo je v svežem pršiču zagrabila panika. Kot smučarska učiteljica sem vedela, da bi morala bolj subtilno odmerjati zahtevnost terena. A moji smučarski možgani so mislili drugače, zato sva tisti dan obe končali v solzah.

K sreči se je izkazalo, da nisem povzročila trajnejše škode. Zdaj je moja 12-letna hči uradno smučarka, ki uživa tudi v pršiču. S soprogom sva bila od takrat precej bolj pazljiva in potrpežljiva. A na koncu sva jo vključila tudi v tekmovalni program. Zdaj lahko rečem, da smo prava smučarska družina. Naslednje nasvete podajam iz prve roke. Vse sem okusila na lastni koži kot mama in kot smučarka. Napake se dogajajo in so sestavni del učnega procesa. Morda na koncu otroku celo pomagajo, da resnično postane vseživljenjski smučarski navdušenec.

Ski teacher teaching kid to ski

Učenje prepustite strokovnjakom

Vsak smučarski učitelj vam bo svetoval, da je učenje otrok, tudi če ste sami odličen smučar ali celo učitelj, bolje prepustiti drugim strokovnjakom. Otroci druge bolj poslušajo kot starše. To je dejstvo. Da pa se ne izločite popolnoma iz učnega procesa, lahko z otrokom ponavljate tisto, kar ga je naučil učitelj. Naj vam ne bo nerodno vprašati, kaj vašemu otroku ne gre in čemu je treba nameniti več pozornosti. Pomaga tudi, če z učiteljem govorite isti jezik in uporabljate isto izrazoslovje. Tako boste le še dodatno utrdili učni koncept.

Family preparing for skiing day

Bodite vodnik

Precej staršev pelje otroke na nekatere proge, ker želijo sami smučati tam, in ne zato, ker bi bile primerne za otroke in njihove trenutne sposobnosti. Tudi najboljši gorski vodniki se prilagajajo skupini in ne obratno. Če otroke peljete na prezahtevne proge, jim lahko zakoreninite slabe navade. Otroške telesne sposobnosti so zelo različne in se ne morejo primerjati z vašimi. Po navadi še nimajo tako razvite koordinacije in moči. Na preveliki strmini se bodo nagnili nazaj. Tako pogosto vidimo otroke, ki že lepo paralelno vijugajo na primernih terenih, ko pa pridejo na preveč strmo pobočje, avtomatično začnejo plužiti. Če to opazite, se takoj vrnite na položnejšo progo.

Naj bo zabavno

Ko me je skrbelo, ali bo moja hči smučarka ali ne, sem pozabila na dejavnik zabave. Otroci živijo za trenutek, in ko sem se poskusila vživeti v njihov način razmišljanja, sem naletela na kar nekaj lastnih težav. Poskusite goro dojemati tako kot otroci. Na smučišču poiščite otroške parke z različnimi objekti in zabavnimi figurami. Vmes pa lahko vnesete kakšne vaje, ki jih otroci ne bodo dojemali kot vaje. Vključite lahko tudi druge zabavne elemente – na primer hokejski način ustavljanja, ko se sneg razprši daleč naokoli. Lahko štejete kuclje in uvedete tekmo na manj zahtevnem terenu.

Skiing is fun for kids

Ne pozabite na strah

Otroka boste najprej učili na lažjih progah in šele ko se izboljšata njegova koordinacija in moč, ga peljite na strmejše. Številni otroci se ustrašijo strmine in poledenele površine. So vizualna bitja, zato jih je treba osredotočiti le na nekaj naslednjih zavojev. Lahko pojete njihovo najljubšo pesem in jih tako zamotite. Skratka poskusite njihovo pozornost odvrniti čim dlje od strahu in jim pomagajte pri osredotočanju na smučanje. Ko pridete v dolino, pa jim nikar ne pozabite čestitati.

Poiščite pravo opremo

Večina smučarskih učiteljev se strinja, da so za napredek ključni smučarski čevlji z mehkim upogibom. Pretrdi čevlji namreč zahtevajo preveč moči v kolenih in kolkih, kar pomeni, da gležnji niso vključeni. Ti pa so ključni za smučanje v zarezni tehniki. Tudi jaz sem naredila podobno napako, ko sem hčerki kupila pretrde rabljene smučarske čevlje, v katerih se je usedla čisto nazaj. Pomembne so tudi smuči pravilne dolžine, saj ne smejo biti višje od otrokovih oči. Vsekakor pa velja, da je s krajšimi smuči lažje zavijati, ne smejo pa biti prekratke.

U Flex technology

Zmanjšajte svoja pričakovanja

Mojstri zena poudarjajo pomen zmanjševanja pričakovanj. Ugotovila sem, da je to pri učenju otrok precej težko. A ko sem spoznala način razmišljanja moje hčerke, se mu prilagodila in zmanjšala svoja pričakovanja, je učni proces začel potekati hitreje. Zavedati se morate, da je na smučiščih še precej drugih zabavnih aktivnosti kot le smučanje. In otroci jih obožujejo. Poleg tega pa je smučanje zabavnejše v skupini več otrok, ki drug drugega spodbujajo in motivirajo.

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC