Odprta vrata

Image:Odprta vrata
03. sep, 2018 Avtor: Glen Plake
DELI STRAN

 

Moj dedek Bob je bil eden tistih ljudi, ki so živeli v prepričanju, da je vsako stvar, ki se pokvari, mogoče tudi popraviti. S tem je poskušal okužiti tudi mene, zato mi je dajal različne naloge. Tako sem že kmalu vzljubil igranje z gokartom. Fantje smo pač ljubili vznemirjenje in hitrost. Potem sem sanjal o predelanih avtomobilih, pomemben del mojega mehaničnega življenja pa so bila tudi kolesa. Popravljal sem tovornjake in avtomobile svojih prijateljev ter tako izboljševal znanje o mehaniki. Kasneje so motorji nadomestili gokarte, potem je v meni začela goreti strast do dirkalnih avtomobilov.

Moja prva resnična dirkaška izkušnja se je začela s predelavo dirkalnega čolna. Po tem se mi je zdelo, da sem pripravljen tudi na avtomobilske izzive. Blizu svojega poletnega doma imam namreč tri terenskodirkalne steze. Z leti sem tam preživel vedno več časa. Tako sem se zamotil med čakanjem na naslednjo zimo in počasi postajal znan po mehaničnih sposobnostih.

Vrata se odprejo

Med ribiškim izletom v kalifornijskem zalivu sem prvič kot gledalec spremljal legendarno dirko Baja 1000. Avtomobili so mimo nas švigali 24 ur na dan. Nekega jutra se je v neposredni bližini ustavil pokvarjen dirkalni tovornjak. Bili so brez radijske povezave in niso mogli priti do mehanikov. Ponudil sem jim pomoč, takoj sem ugotovil, da imajo težavo z dotokom goriva. Bil sem precej presenečen, ko so me vprašali: »Ali nisi ti tisti smučar, Glen Plake?« Preden so se mi zahvalili za pomoč, so me še vprašali, ali sem si kdaj želel sodelovati na dirki. Osem mesecev kasneje sem bil voznik na Toyota Celebrity Grand Prixu v Long Beachu v Kaliforniji. Tovornjak, ki sem ga pomagal popravljati na Baji 1000, je bil razstavljen na parkirišču. Vprašal sem, kje je voznik. Ko sva se znova srečala, mi je ponudil, da bi bil njegov sovoznik. »Baja 1000, se hecate?« Kot otrok sem imel nad svojo posteljo posterje s te dirke in zdaj ... Naj nekoliko skrajšam zgodbo. Po tridesetih miljah (cca 48 km) se nam je pokvaril menjalnik. A to je bil začetek moje petletne dirkaške zgodbe v tovarniški ekipi Kie. Trikrat smo sodelovali tudi na legendarni Baji 1000, dirkali smo na reliju Paris Dakar. Če sem popolnoma iskren, bi lahko ure, če ne kar dneve, govoril o svojih dirkaških podvigih.

Ocena lastnih sposobnosti

Verjetno sem eden najbolj znanih smučarjev na svetu. V svoji 25-letni karieri sem precej dosegel. Posnel sem številne filme, dobil kar nekaj nagrad, sodeloval v himalajskih ekspedicijah, opravil nekaj prvenstvenih vzponov in spustov in se povzpel na najslavnejše vrhove našega planeta. A resnici na ljubo so industrijski časi mojega dedka že zdavnaj minili. Raje sploh ne premišljujem, koliko časa in denarja sem porabil za svoje mehanične obsesije. Ali lahko odstraniš, popraviš in ponovno namestiš menjalnik na Chevyevem tovornjaku iz šestdesetih let? Ali znate nastaviti ventile motorja s 1500 konjskimi močmi? Jaz znam vse to. Kaj pa varjenje? Ste kdaj predelali serijski avtomobil v dirkalnega? Jaz sem. Ampak danes s tem nikogar prav posebej ne navdušim. Po drugi strani pa je vse to kdaj koristno. Na neki ekspediciji sem nekaj dni preživel v baznem taboru. V šotoru sem se prilagodil na nove razmere, ko je potrkal prijatelj in me prosil za pomoč. Smučke, ki jih je imel (niso bile elanke), so mu dobesedno razpadle. In potem nastopim jaz. Nisem kar po naključju dobil vzdevka mojster za vse. Naredil sem posebno stiskalnico in mu z epoksi smolo popravil smuči. Na njih je brez težav smučal naslednja dva meseca. In takih priložnosti je bilo kar precej. Popravljal sem luči, solarne sisteme, vozila ipd., zaradi česar mi v Nepalu rečejo gospod mehanik.

Oblikovanje

Ko prvič dobiš sponzorja, se moraš navaditi na izdelke, ki ti jih dajo. Včasih te prosijo, da se udeležiš testiranj. Precej redkejše pa so priložnosti, ko ti zaupajo oblikovanje izdelka. V tem primeru moraš znati sodelovati z drugimi. Sam sem precej dober v ravnanju z različnimi napravami in stroji. Prav zaradi tega sem pogosto naredil svoje prototipe, na katere sem bi vedno zelo ponosen. To so bili smučke, vezi, čevlji, različne kolekcije oblačil. Tako je nastalo kar precej »kul« izdelkov, zaradi katerih sem tudi smučal bolje.

Priložnosti

S pomočjo lokalnega predstavnika sem dobil prve brezplačne smuči, potem pa tudi priložnost za snemanje prvega filma, prvo helikoptersko smučanje v Evropi in Ameriki. Znal sem zaznavati in izrabiti priložnosti, ki so se mi ponudile. Tako sem na neobičajne načine sodeloval s svojimi pokrovitelji, se poročil s Kimberly, popravil dirkalni avtomobil v Mehiki, se izognil zaporu, čeprav nisem bil trezen. Sledil sem toku življenja in vrata so se mi pogosto odpirala. Vedno sem stopil skoznje, čeprav nisem vedel, kaj me čaka na drugi strani. Večinoma so bila za njimi lepa presenečenja. Vsemogočni res deluje na skrivnosten način ...

Glen Plake

Glen Plake

Glen Plake

»Pripravi se, da prideš sem.«
»Da, pridem. Kam, zakaj?«

Julij 2017

Zazvoni telefon in na drugi strani žice zaslišim ženski glas. Bila je žena prijatelja, s katerim sva skupaj dirkala za moštvo Kie. Povedala mi je, da dela za televizijsko postajo, potem pa je vprašala:
»Glen, a še vedno dirkaš?«
»Ja, seveda, ampak samo za svoje veselje na lokalnih dirkah.«
»Mi, prosim, pošlješ svoj življenjepis. Ne zanima jih tvoje smučanje. Bi imel jutri čas za pogovor po skypu?«
Izkazalo se je, da History Channel začenja posebno tekmovanje s štirikolesniki in da iščejo primernega voditelja TV-oddaje. Poslal sem življenjepis, opravil intervju, se udeležil srečanja v živo, na katerem smo preverili medsebojno kemijo. Potem so me vprašali, ali sem avgusta prost. Na srečo je to čas, ko nimam obveznosti. Do naslednjega petka je vladala smrtna tišina. In potem končno klic.
»Naslednji teden začnemo! Pripravi se, da prideš sem.«
»Da, pridem. Kam, zakaj?«
»V Georgio!«
»Ali ni tam avgusta vroče kot v peklu?«

Dobili smo se na zapuščenem kamnolomu, ki so ga preuredili v velikansko igrišče za štirikolesnike. Tam smo posneli deset epizod. Snemali smo štirinajst ur na dan, šest zaporednih dni, potem dan počitka. Ekipo je sestavljalo 150 ljudi. Užival sem vsako minuto. Še posebej ko so me spraševali, ali sem umetnik ali mehanik. Tako je nastala oddaja Truck Night in America.

Priznam, da moja pričakovanja niso bila prevelika. Premiera je bila v času nogometnih tekem in olimpijskih iger. Osmega marca ob desetih zvečer se je končno zgodilo. Bil sem ravno v Kanadi in v nekem baru sem v popolni anonimnosti gledal »svojo« oddajo. Zdelo se mi je, da je ljudem všeč. Prvo oddajo si je ogledalo skoraj poldrugi milijon ljudi, milijon pa je bila številka, ki bi označevala velik uspeh. Takoj sem pomislil: »Še ena sezona ...« In potem so me res spet poklicali v Georgio.

Ali to pomeni tudi tretjo sezono? Ne vem. Mogoče bom kdaj vodil oddajo o smučanju, gorništvu, aktivnostih v naravi. Tudi na tem področju imam dokazano nekaj spretnosti in znanja. Bomo videli, ali se bodo odprla tudi ta vrata. Do takrat pa bom dirkal, zvijal, krivil, varil, imel črne roke...

Seveda samo takrat, ko ne bom smučal.

Glen

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC