2018 JE LETO ŽENSK

Image:2018 JE LETO ŽENSK
27. feb, 2018 Avtor: MJ Caroll
DELI STRAN

 

2018 JE LETO ŽENSK Od koncepta do potrošnika. Elanova ženska ekipa prevzema pobudo.

Ne glede na vse globalne izzive lahko zapišemo, da ženske na večini področij prevzemajo pobudo. Blagovne znamke se tako rekoč v vseh panogah zavedajo pomembnosti izdelkov, ki so zasnovani za nežnejši spol. Na ta način dajejo ženskam moč in priložnost. Predvsem pa ustvarjajo izdelke, ki so prilagojeni potrebam obeh spolov, kar smo v preteklosti videli le redko. In ne nazadnje še vedno drži, da so ženske, vsem čustvom navkljub, tiste, ki izdelek prinesejo na blagajno.

Glede na raziskavo, ki so jo opravili pri mednarodno priznani poslovni reviji Forbes, so ženske tiste, ki v 70 do 80 odstotkih vplivajo na nakup. V mislih imamo njihovo moč, vpliv, voljo in motivacijo. Povedano še nekoliko jasneje – ženske pač dobimo, kar si zaželimo, pa naj gre za naše osebne želje ali za potrebe naših družinskih članov.

V smučarski industriji še vedno prevladujejo moški. Ampak ženske imajo vedno večji vpliv in vedno več priložnosti, da izrazijo svoje ideje ter ustvarjalnost. Zato je vsako leto na trgu več izdelkov, ki so namenjeni izključno nežnejšemu spolu.

Kot ženska, ki že osem let deluje v smučarski industriji, sem seveda seznanjena z najnovejšimi ženskimi specifičnimi trendi. Ogledovala sem si grafike in oblike skorajda neštetih ženskih izdelkov, poleg tega pa sem preizkusila številne smučarske tehnologije, ki so bile ustvarjene za ženske. Seveda sem navdušena nad pristopom »od žensk za ženske«.

A kaj ta pristop v resnici pomeni? V preteklosti sem bila prepričana, da so bile ženske v glavnem zadolžene za grafiko, poimenovanje in preizkušanje izdelkov, preden gredo v proizvodnjo. Potem so me povabili, da se pridružim W Studiu.

Aprila 2017 smo se članice zbrale na štirinajstem letnem srečanju v Sloveniji. Pregledovale smo grafične rešitve, se seznanjale s tehnologijami in imeni izdelkov. Predvsem pa smo se veliko naučile o znamki in njeni bogati zgodovini. A med ogledom tovarne sem spoznala, da ima slogan »od žensk za ženske« mnogo globlji pomen.

Za začetek naj omenim, da še nikjer nisem videla tovarne, ki bi stala v tako lepem okolju. Na drugi strani ceste je cvetoč travnik, v ozadju pa Julijske Alpe. To je domače okolje ene izmed največjih smučarskih tovarn na svetu. Kot navdušena smučarka, ki zna uživati tudi v evropski apres-ski kulturi, me je vse skupaj resnično očaralo. Zdelo se mi je, kot da so ti hribi živi ...

A še bolj kot okolica me je navdušilo dogajanje v notranjosti tovarne. Med ogledom posameznih proizvodnih postaj smo spoznali izjemne posameznike, ki vsak na svoj način prispevajo k odličnemu končnemu rezultatu. Predvsem pa sem opazila, da so ženske prisotne skorajda na vsakem koraku.

Za vse skupaj skrbi Melanja Šober, ki je kot vodja produktnega vodenja zadolžena za koncept, poleg tega pa skrbi tudi za marketinško strategijo. Kot nekdanja tekmovalka ima seveda tudi odličen vpogled v tehnični del izdelovanja smuči. Njena strast do smučanja ji omogoča, da se zna posvetiti tudi najmanjšim podrobnostim. Prav po njeni zaslugi številne odlične ideje postanejo resničnost.

Ko produktna skupina dobi novo idejo, ji Melanja ob pomoči sodelavcev da življenje. Vse se začne z grafiko, ki je ena izmed najpomembnejših komponent. Predvsem zato, ker je z njo zelo težko zadovoljiti vse okuse. Prav zaradi tega se z grafiko v Elanu v glavnem ukvarjajo ženske.

Hilda Bassanese je strateška grafična oblikovalka, ki tesno sodeluje z dizajn Studiem Sonda, ga prav tako vodijo ženske. Njihova naloga pa je zagotavljanje oblikovalskega navdiha, ki je v skladu s sodobnimi trendi. Jelena Fiskus je solastnica, Martina Sirotić pa je oblikovalka, ki je zadolžena za Elanove izdelke. Skupno je pet žensk zadolženih za končno grafično usmeritev smuči.

Medtem Melanja s svojo ekipo in razvojnimi inženirji išče rešitve, ki bi bile najbolj primerne za smučarke in njihove potrebe. Njihov cilj je namreč snovanje izdelkov, ki bi omogočali čim bolj lahkotno smučanje. V Elanovem razvojnem oddelku sicer ni žensk, zato Melanja opravlja povezovalno vlogo med produktnim in razvojnim oddelkom. Na koncu grafično podobo ocenijo še članice W Studia. Ko grafična zasnova dobi njihovo potrditev, je izdelek pripravljen za proizvodnjo. Pri Elanu je več kot 40 odstotkov zaposlenih ženskega spola.

Kot že rečeno, so ženske zadolžene za snovanje izdelkov, poleg tega pa so nežnejšemu spolu zaupani tudi glavni postopki tiska in grafike. Vse to se odraža tudi v izjemnem posvečanju vsaki podrobnosti.

Po proizvodnji nastopijo oddelki distribucije, trženja in marketinga, ki s svojimi dejavnostmi poskrbijo za to, da izdelki preidejo v last končnih kupcev. Oddelka distribucije in prodaje sta v smučarski industriji bolj moška domena, a pri Elanu je tudi v te dejavnosti vključenih precej žensk. V marketinškem oddelku, na primer, Rebeka Lah Notar bdi nad večino projektov. Nina Gašperlin pa je zadolžena za estetske usmeritve blagovne znamke.

Tudi na drugih trgih so v določene dejavnosti vpletene ženske. Na primer v Franciji, ki je eden izmed največjih in najpomembnejših evropskih trgov, je del distribucijske ekipe Noemie Personnaz. Hkrati je tudi članica W Studia, kjer lahko zagotavlja večplasten vpogled v dogajanje na trgu.

Krog se seveda sklene, ko se smučarka odloči za nakup Elanovih smuči. Ko boste naslednjič brskale po Elanovi spletni strani, ste lahko prepričane, da so Elanovi izdelki vredni vašega zaupanja. Na poti do vas so šli skozi številne ženske roke, glave in mnenja. Zato ne pravimo kar tako »od žensk za ženske« ...

 

W Studio All Mountain Collection

W Studio Freeride Collection

 

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC