Puščica

Image:Puščica
25. jan, 2018 Avtor: Martin Tekše
DELI STRAN

 

Budilka zazvoni ob 6:30. Do trenutka, ko bo Jože pognal gondolo, je še točno uro in pol. Na hitro se umijem, pojem ovsene kosmiče, si nase navlečem smučarska oblačila in skočim v avto. Miha stanuje tako rekoč za vogalom. Po svoji stari navadi spet zamuja, a se odkupi s tem, da je prejšnji večer skoraj do polnoči »rihtal« smučke. Na srečo sva dovolj zgodnja in parkirava tik ob spodnji postaji gondole. Med prvimi se zbaševa v jajček, ki naju odpelje proti smučišču. V tistih desetih minutah me grabi otroška nestrpnost. Žičničarju bi dal kar koli, samo da bi še malo bolj pognal. Na zgornji postaji si hitro pripneva smuči in prestopiva na šestsedežnico, ki naju ponese do vrha. Tam se znajdeva popolnoma sama. Pod nama pa bela avtocesta, ki bo vsaj to vožnjo povsem najina. Točno zaradi tega sva morala vstati tako zgodaj. Oba prisegava na smučarijo po sveže steptanih progah, na katerih so tiste fine tanke sledi snežnega teptalca. Vedno znova mi zaigra srce, ko zaslišim njihovo pesem, ko zarežejo v ravno prav trdo podlago, ki omogoča optimalen oprijem. Seveda v kombinaciji s pravimi smučmi. S takimi, ki jim lahko popolnoma zaupaš. Čutiš, kako robnik prijemlje po vsej svoji dolžini. Smuči se dinamično upogibajo in te vsakič znova izstrelijo v naslednji zavoj. Njihova natančnost me na določen način spominja na dirkalnik formule 1, ali pa na puščico – ko jo izstreliš in je na poti do tarče nič ne ustavi. Takšne smuči omogočajo natančno doziranje, predvsem pa vseskozi dajejo odlične povratne informacije. Da sploh ne govorim o tem, kako z lahkoto kljubujejo fizikalnim zakonom. Robnik je neomajen, ne glede na to, kako močno se nagneš v zavoj.

Samozavest novih smuči Elan SLX izvira iz tehnologije Arrow, ki jo predstavljata sloj titanala v obliki puščice in podložna plošča iz ogljikovih vlaken. Sloj titanala puščičaste oblike je nameščen nad leseno sredico. Njegova osnovna funkcija je simultano in enakomerno razporejanje energije po celotni dolžini robnika, kar omogoča izjemen oprijem tudi na zelo trdi snežni podlagi. Za dodatek pa njegova oblika zagotavlja filigransko natančnost, ki pride še posebej do izraza pri zelo velikih hitrostih. Zato te smuči ponujajo izdatno mero nadzora in odlično navezovanje zavojev. Pomembno nalogo seveda opravlja tudi podložna plošča iz ogljikovih vlaken, ki deluje kot nekakšen energetski spodbujevalnik. Vse to seveda deluje v harmoniji s smučarjevimi ukazi. Zato je Elan SLX ultimativna izbira zahtevnih smučarjev, ki prisegajo na popolnost v vseh njenih pojavnih oblikah. Čeprav te smuči izvirajo iz tekmovalnega sveta, omogočajo  tudi celodnevne smučarske užitke.

Ob vseh vrhunskih značilnostih ponujajo tudi izdatno mero udobja, zaradi česar smučarji občutijo manj utrujenosti. Elan SLX so v svojem bistvu slalomsko naravnane smuči. Omogočajo kratke energične in agilne zavoje, saj se njihov radij glede na dolžino giba med 11,5 in 14 metri. Smučarjem, ki imajo raje nekoliko daljše zavoje, pa je namenjena veleslalomska različica Elan GSX, ki se od svoje slalomske sestre v glavnem razlikuje le po večjih radijih in dolžinah. 

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC