Ročno izdelane v Alpah

V tovarni v Begunjah na Gorenjskem že več kot sedemdeset let nastajajo Elanove smuči. Izdelujejo jih s strastjo in ljubeznijo, z glavo in rokami. Za Elanovce so smuči življenjsko bistvo in vir zadovoljstva. Prav zato je Elan že od nekdaj vrhunski smučarski inovator.

 

Skozi okna Elanove tovarne v Begunjah se vidijo hribi. V daljavi se dvigajo Julijci na čelu s Triglavom, 2864 metrov visokim slovenskim nacionalnim ponosom. Ko Elanovci odprejo okna, se njihova pljuča napolnijo s svežim alpskim zrakom, ki misli vsak dan in v vsakem vremenu napelje k smučanju. Morda so vse to razlogi, da v Begunjah živijo smučarski navdušenci. Z vijuganjem po belih strminah so tako zasvojeni, da so kar sami začeli izdelovati smuči. In smuči so za njih že od nekdaj nekaj posebnega. So navdih, veselje, zadovoljstvo. Izdelujejo jih z glavo, z možgani, z uma bistrim mečem. Izdelujejo jih z rokami, z dušo in srcem. In izdelujejo jih z ljubeznijo in strastjo. Zato, samo zato, so med najboljšimi na svetu. Zato, samo zato, številne inovacije, ki so povsem spremenile smučanje, nosijo njihov podpis.

Preteklost in prihodnost

Za vsakega ljubitelja smučanja je ogled prostorov tovarne Elan kot nekakšen religiozni ritual. Ko hodiš po tistih hodnikih in proizvodnih dvoranah, dobesedno čutiš, da so se tam dogajale velike stvari. Na nek način se počutiš kot v muzeju, a hkrati vidiš v prihodnost. Elanovi inženirji so imeli vedno to lastnost, da so bili nekaj let pred časom, zato je v teh prostorih že od nekdaj nastajala smučarska prihodnost. To mora biti nenavaden občutek, ko iz prihodnosti gledaš nazaj v sedanjost in se samo hudomušno muzaš. Ampak begunjska pamet je bila točno taka.

In potem pomisliš, koliko parov smuči so božale roke tukajšnjih delavcev, koliko jih je šlo čez te stroje. če bi te smuči postavili eno za drugo, bi verjetno kar nekajkrat obkrožili ekvator. Ampak elanke sveta niso obkrožile le v metaforičnem pomenu, temveč tudi v povsem otipljivi resničnosti. Dosegle so globalno slavo in ne nazadnje ime Slovenije ponesle na vse celine.
TRADIcija

Oče vse te tradicije je Rudi Finžgar, ki je že pred vojno izdeloval smuči zase in za svoje prijatelje, med vojno je s smučmi opremljal partizane, takoj po vojni pa je ustanovil podjetje in blagovno znamko Elan, katere tradicija temelji prav na njegovem vizionarstvu. Zdi se, da so njegovi nasledniki tudi sedemdeset let kasneje še vedno obogateni z drugačnim pogledom, s pomočjo katerega vidijo stvari, ki jih drugi ne. Elan je seveda učinkovita kombinacija bistre glave in spretnih rok. Ker glava prav nič ne pomaga, če roke ne znajo narediti tistega, kar si zamisli.

Ročno izdelane v Alpah

Elanovi izdelki so plod izvrstnega sodelovanja med razvojnim oddelkom in mojstri, ki znajo vsem njihovim idejam dati otipljivo obliko. To ni vedno enostavno, saj so določene zamisli izvedbeno izjemno težavne in na prvi pogled tako rekoč nemogoče. A kot že napisano, v Elanovih prostorih delajo mojstri svojega poklica. Tako rekoč vsi razvojniki in delavci so tudi sami odlični smučarji, tako da jim je v vsakem trenutku jasno, kaj je treba storiti in kakšen material je treba dodati, da bi se smučka na koncu obnašala na želeni način.

Prav zato Elanove smuči nosijo majhen napis "Handmade in Slovenia". V teh treh besedah se skriva njihovo bistvo. Ročno delo je že od nekdaj glavna esenca izdelkov iz Begunj. In kljub številnim sodobnim strojem, ki so jim v zadnjih letih priskočili na pomoč, glavna opravila še vedno potekajo ročno. Le na ta način se lahko doseže najvišje standarde. Elanovci že od nekdaj vse glavne elemente smuči izdelujejo sami. Pri tem pa uporabljajo najboljše materiale. Les je še vedno osnova večine njihovih smuči. Bukev in topol sta glavni vrsti lesa, ki ju uporabljajo za tekmovalne smuči, za tiste, pri katerih je zelo pomembna nizka teža, pa uporabljajo tudi številne eksotične vrste lesa. Za robnike uporabljajo izjemno kakovostni jekleni profil. Za ojačitve pa skrbi titanal, ki je sploh najdražji sestavni del smučke, z njim pa dozirajo trdoto, torzijsko stabilnost in upogljivost. Pri Elanu prisegajo na tako imenovano sendvič konstrukcijo. To je še vedno najbolj klasičen, a hkrati najbolj učinkovit in vsesplošno najboljši način izdelovanja smuči. Sir in salamo v smučarskem sendviču sestavljajo prej omenjeni materiali, ki po 25 minutnem stiskanju v stiskalnici dobijo svojo končno obliko.

Znanje in predanost

Proces rojevanja smučke ima številne zanimive postaje. Stiskalnica je ena izmed njih. A najbolj fotogenično je zagotovo brušenje robnikov, ko se okoli smuči iskri kot v železarni. Dvorana, v kateri hranijo les, pa ima najlepše vonjave. Zložene lamele dajejo vpogled v smučkino drobovje. Tam ti postane jasno, zakaj je določen model dovolj trd, da kljubuje tudi najbolj ledenim progam in zakaj je drug model prijazno upogljiv. Prekrasen je tudi pogled na kalupe. Prav vsak model in vsaka dolžina ima svojega. To je nekakšen arhiv vseh Elanovih smuči.

Zanimivo je, da pri izdelavi Elanovih smuči najprej pride na vrsto izdelava zgornje grafike. Že nekaj let najprej izdelujejo zgornjo površino, ki jo s sitotiskom opremijo z logotipom, grafiko in tudi s črtno kodo, ki je nekakšen smučkin EMŠO. Ko smučka v nadaljevanju potuje skozi proizvodni proces prav ta številka nosi podpise vseh, ki so se je na tej poti dotaknili.Legendarne zgodbe

Hodniki Elanove tovarne bi lahko v nedogled pripovedovali legendarne smučarske zgodbe. Najbolj zanimive so seveda tiste, ki so povezane s tekmovalci, ki so zmagovali na tekmah svetovnega pokala, na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Njim pri Elanu od nekdaj posvečajo posebno pozornost, zato so vedno znali prisluhniti njihovim željam in potrebam. Tekmovalcem izdelujejo smuči, ki so prilagojene za njihov način smučanja. Če si Filip Flisar zaželi veleslalomsko dirkalko, ki bi imela nekoliko boljši oprijem na repih, mu brez težav naredijo točno takšno smučko.

Kombinacija starega in sodobnega

Elanke so unikatna kombinacija sedemdesetletne tradicije in izjemne sodobnosti, ki jim vedno znova zagotavlja izdatno mero inovativnosti. V tem pogledu so bili begunjski razvojniki vedno ustvarjalci globalnih trendov. Zato sploh ni presenečenje, da so si prav oni izmislili smuči s poudarjenim stranskim lokom. Potem so jih nadgradili s številnimi tehnološkimi rešitvami kot so WaveFlex, Fusion, Amphibio, Amphibio 4D, TNT tehnologija, U-Flex, izjemno lahka zasnova ženskih smuči, s katerimi iz leta v leto osvajajo prestižne tehnološke in oblikovalske nagrade na vseh koncih sveta.

Prav zaradi tega Elan ni le tovarna ali blagovna znamka. Je pomemben soustvarjalec smučarske preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Begunjska tovarna pa je eno izmed pomembnih smučarskih svetišč, o katerih smučarji z vseh kontinentov govorijo le v presežnikih.

 

Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC