Kako izbrati najboljše smuči?

Image:Kako izbrati najboljše smuči?
21. jan, 2019 Avtor: Krista Crabtree
DELI STRAN

 

Poleg  geometrije smuči (širina pasu, oblika konice, zasnova repa) in dolžine (v večini primerov naj vam ne seže više od sredine čela) je treba razmisliti, na kakšnem terenu boste smučali. Ali imate radi smučanje na urejenih progah, mešanico smučarskih prog in off-piste smučanja ali pa morda želite samo smučko za globok celec? Nato si oglejte smuči, ki so vam na voljo v tej kategoriji. Seveda, če lahko preiskusite smuči, preden jih kupite, še toliko bolje. Obiščite test na smučiču ali si izposodite smuči iz vaše priljubljene trgovine in upoštevajte naslednje:

Preberite revije in poglejte na spletu. Glede na teste in opise zožajte svojo izbiro. Nato poskusite dobiti te smuči na test

Ugotovite, kje boste smuči uporabljali. Pomaga, če razumete kakšen smučar je predvideni potrošnik. Je to rekreativna smučarka, nekdanji smučar tekmovalec ali resnični začetnik? Kakšne so njihove težnje, cilji in želje? Nato ugotovite, za kakšne snežne razmere je smučka zasnovana. Za urejene terene, za park ali za globok sneg?

Pridobite si celoten vtis. Preiskušanje smuči je podobno kot randi - iščete, kaj vam je všeč in kaj vam ni všeč. Ko preiskusite smučko, si zastavite nekaj vprašanj: Ali je smučka lahka ali težka? Kaj pa okretnost? Ali želite večinoma narediti kratke ali dolge zavoje ? Je smučka igriva in plovna ali trda in z močnim oprijemom robnikov?

Posnemite ali zapišite si odgovore. Profesionalni preiskuševalci uporabljajo testne kartice ali aplikacije za ocenjevanje smuči. Gledajo na zmogljivost smuči v smislu lastnosti, kot so stabilnost, odzivnost, spremenljivost oblike obrata, plovnost, vsestranskost in oprijem robnikov. Na kartico, ki jo imate s seboj v jakni, si lahko naredite potrebne zapiske. Smučajte hitro, smučajte počasi, smučajte raznoliko po različnih terenih, spreminjajte dolžine zavojev in poiščite spremenljive snežne razmere

Razmišljajte kot inženir. Inženirji analizirajo vsako smučarsko zmogljivost na globokem nivoju tako, da pogledajo stvari na več stopnjah, kako se smuči obnašajo, kakšna je odzivnost, kako se v zavoju obračajo. Stopnja se spreminja glede na tip smučanja in potrošnika. Na primer, oprijem robnika je veliko bolj pomemben na tekmovalnih smučeh, kot pri freeride smučeh, in okretnost / drsenje je bolj pomembno pri začetniški smučki, kot pri visoko zmogljivi smučki

Razmišljajte kot učitelj smučanja. Osredotočite se na smučarske tendence v različnih fazah zavoja. Na primer, ob vstopu v zavoj, ima smuča stalen kontakt robnika s snegom? Ali se konice aktivno vključijo v začetek zavoja? Kako občutite smučko sredi zavoja? Ali ste prepričani v oprijem robnikov? Kako smuči popuščajo iz zavoja? Je dinamična ali mrtva?

Pomislite na širino smučke. Smuči so pogosto razvrščene po širini pod čevljem, ker to pomaga ljudem ugotoviti, ali želijo, na primer, smučko, ki je zasnovana za urejene terene ali za vožnjo po celcu. Proizvajalci in revije lahko uporabljajo različna imena kategorij, vendar so na splošno smuči ločeni s širino pod čevljem na naslednje serije: tekmovalne, turne, vsestranske in freeride smuči.

Pustite času čas. Za resnično poznavanje smuči potrebujete celotno smučarsko sezono smučanja v različnih snežnih razmerah - od ledenega trdega snega, do celca v sredini sezone, do spomladanskega grobega snega in južnega snega. Ker morda ne boste imeli možnosti cele sezone smučati s testno 

Preizkusite naš ski selector.

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC