Elan in jaz

Image:Elan in jaz
26. mar, 2018 Avtor: Glen Plake
DELI STRAN

 

Svoj prvi regionalni naslov sem osvojil na elankah RCSL Uniline. V resnici so bile to očetove smuči, a sem jih oboževal. Bil sem nekoliko ljubosumen na prijatelja, ki je bil že takrat član Elanove ekipe in je imel doma popolno paleto elank – od slalomskih do smukaških. Ne vem zakaj mi je bil Elan že takrat tako všeč. A to je pač dejstvo.

Moja prva prava sezona na Elanu se je zgodila v času smuči »WaveFlex«. To je bila tista tehnologija, ki je smučem zagotavljala boljšo upogibljivost, hkrati pa je ohranjala torzijsko stabilnost. Naslednja velika inovacija na videz ni bila tako očitna, a že na prvem paru testnih smuči Amphibio sem ob pogovoru z Elanovimi inženirji odkril, da se te smuči znajdejo v vsakršnih razmerah. Kako nastanejo tako odlične smuči? Kaj jih dela tako prijazne? Zakaj se upogibajo? Inženirji so mi samozavestno odgovarjali na vsa ta vprašanja. In potem sem med testnimi smučmi izbral par, ki je izstopal. To je bil začetek Amphibia, smuči z različnima profiloma na levi in desni nogi. S temi smučmi je Elan na novo definiral pojem rocker, hkrati pa ohranil vse dobre lastnosti camberja. To je bil tudi čas izrazitih karving smuči, ki niso spustile vse do konca zavoja. To so bile izjemne smuči. Zame je bilo vse skupaj nekoliko nenavadno. Te smuči so mi bile všeč, a v resnici smo vsi hoteli tiste široke smuči, člani naše frestyle ekipe pa so prisegali na tako imenovane smuči twin tip. Smučanje na karving smučeh menda ni bilo dovolj kul. A to sploh ne drži. Tudi po zaslugi smuči Amphibio sem postal boljši smučar, predvsem pa sem svojo ljubezen do smučanja lahko delil s povsem novo skupino smučarjev.

Naslednji veliki projekt mi je bil na neki način precej bolj pisan na kožo. V mislih imam razvoj novih turnih smuči. Želeli smo, da bi bile čim lažje, a da si se hkrati odlično obnesle v vseh snežnih razmerah. Vse to omogoča tako imenovana tehnologija Bridge. S temi smučmi sem smučal po nekaterih izjemno strmih pobočjih. Všeč sta mi bila predvsem modela Himalaya in Alaska. Potem je prišel čas za nekaj povsem novega. Če povem povsem po pravici, smo imeli z razvojem resnično širokih smuči nekaj težav. Predvsem zato, ker nismo želeli, da bi bile smučke podobne vsem tistim parom, ki so že bili na trgu. Včasih sem imel občutek, da sta pri teh smučeh še najpomembnejša grafika in oblika.

Že pri turnih smučeh smo se naučili, kako zmanjšati težo. Potem pa smo uporabili še ogljikova vlakna, ki se sicer precej pogosto uporabljajo pri izdelavi smuči. Večina proizvajalcev uporablja sloj tega materiala za dosego večje trdote. Mi pa smo ogljikovim vlaknom dali tridimenzionalno obliko in iz njih naredili cevi, ki so absorbirale vibracije. Na ta način smo se lahko znebili kar nekaj kovinskih delov. Kovina v smučeh je sicer super, a dodaja preveč teže. Z ogljikovimi vlakni so smuči Ripstick postale lahke, hkrati pa so ponujale stabilnost, ki jo sicer zagotavljajo precej težje smuči. Tridimenzionalne cevi delujejo v vse smeri. Kot da bi imel v smučeh pregrešno drage ribiške palice. Ko vidim smuči Ripstick v akciji, sem izjemno ponosen. To so res kul elanke.

 

Ko se še nismo dobro navadili na smuči Ripstick, ki so bile za mnoge izmed nas najboljše na svetu, se je spet začel nov projekt – spet bomo na novo zasnovali turne smuči. Okej, spet se je vse vrtelo okoli teže. Smuči Ripstick so izjemno lahke. A vse je zanimalo, če se lahko znebimo še nekaj odvečne teže. Seveda!!! Uporabili smo najlažjo leseno sredico in še nekaj izjemno lahkih materialov in spet uporabili cevi iz ogljikovih vlaken. Tako so nastale smuči Ibex, ki so dokaz brezkompromisnega pristopa. Predvsem pa dokazujejo, da imajo lahko tudi ultralahke smuči navdušujoče karakteristike.


Pri Elanu sem že enajsto leto. Smuči pravzaprav na isti lokaciji izdelujemo že sedemdeset let. Upam, da bo naše sodelovanje tako plodno še vrsto let. Pri tem ne mislim le na smuči, temveč tudi na Elanovo domovino Slovenijo in predvsem na vse tiste ljudi, ki res vedo, kako se delajo smučke. Inženirji, razvojniki, delavci v proizvodnji, tržniki in prodajniki delujejo kot uigrana ekipa, ki vsako leto znova predstavlja svoje nove »otroke«. In potem vsi komaj čakamo, da si te smuči pripnemo na noge.

In če takrat pred davnimi leti nisem vedel, zakaj sem nevoščljiv svojemu prijatelju, ki je imel pogodbo z Elanom, sedaj vem.

Se vidimo na gori!!!


Kako izbrati najboljše smuči?
21. jan, 2019 | Krista Crabtree

Kako izbrati najboljše smuči?

Poleg geometrije smuči (širina pasu, oblika konice, zasnova repa) in dolžine (v večini primerov naj vam ne seže više od sredine čela) je treba razmisliti, na kakšnem terenu boste smučali.

Preberi več
Kako vzgojiti malega smučarja?
14. jan, 2019 | Krista Crabtree

Kako vzgojiti malega smučarja?

Naslednje nasvete podajam iz prve roke. Vse sem okusila na lastni koži kot mama in kot smučarka. Napake se dogajajo in so sestavni del učnega procesa. Morda na koncu otroku celo pomagajo, da resnično postane vseživljenjski smučarski navdušenec.

Preberi več
Dobre vibracije
07. jan, 2019 | Gregor Šket

Dobre vibracije

Zermatt je utelešenje zimskega raja. Vasica brez avtomobilov, ki gnezdi pod Matterhornom, je kot nekakšen nostalgičen spomin na zime, ki so jih poznali naši dedki in babice. A Zermatt pravzaprav navdušuje z unikatno kombinacijo tradicije in sodobnosti. Tam se smuča 365 dni na leto.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC