KAJ PA ČE ...

Image:KAJ PA ČE ...
02. jan, 2018 Avtor: Ingemar Stenmark
DELI STRAN

 

Nikoli nisem bil človek, ki bi se nostalgično spominjal svojih športnih uspehov. V resnici se mi zdi, kot da se je vse dogajalo v nekem drugem času. To je preteklost, jaz pa raje živim v sedanjosti.


A dejstvo je, da smučanje predstavlja zelo pomemben del mojega življenja. Ko primerjam čase, ko sem še tekmoval, z današnjimi, ugotavljam, kako zelo se je ta šport spremenil v dobrih treh desetletjih. Najbolj so se seveda spremenile smuči. Do njih sem imel vedno poseben odnos. Za dizajn in barvo mi je bilo vseeno, bil pa sem precej občutljiv in zahteven, ko je šlo za njihove vozne lastnosti. Že v zgodnjih najstniških letih sem občutil vsako najmanjšo podrobnost. V tistem času je veljalo, da so smuči postale dobre, šele ko so bile nekoliko zvožene. Kot da bi se šele po določenem času vse plasti materialov združile v uigrano celoto. Ko se je izkazalo, katere smuči mi ustrezajo, sem hotel smučati le z njimi. Zelo sem se navezal na njih. To je pomenilo, da sem se pogosto navadil le na en sam par, s katerim sem smučal vso sezono. Na zadnjih tekmah so bili robniki tanki kot las in pogosto sem jih moral med obema vožnjama popravljati s kladivom.


Imel sem srečo, da je moj dolgoletni serviser in prijatelj Jure Vogelnik zelo dobro poznal vse moje želje in tudi nekatere čudne muhe. Z njim sva prišla na idejo, da bi bilo dobro, če bi imele smuči bolj poudarjen stranski lok. Ko so mi fantje iz razvojnega oddelka dali na preizkus prvi par, sem imel občutek, da sem bistveno hitrejši. A na tekmi mi ni šlo tako dobro. Največje težave sem imel na strmini, na položnih delih pa so bile smuči odlične. Takrat so bile smuči dolge 205 centimetrov in pri tej dolžini je bilo ob povečevanju stranskega loka težko zagotoviti ustrezno torzijsko stabilnost. A pomemben je bil občutek in ta je bil odličen.

Predvsem v veleslalomu sem vedno stremel k popolnemu zavoju. Lahko bi rekel, da sem na neki način že s tistimi več kot dva metra dolgimi smučmi karval, kadar so to seveda dopuščale snežne razmere. Uporabljal sem repe smuči, in ko mi jih je uspelo upogniti, je bilo vse skupaj že precej podobno današnjemu karvanju.

Le nekaj let po koncu moje kariere se je vse skupaj res obrnilo v to smer. Elan je z modelom SCX iznašel način, kako vse to spraviti v resnično življenje. Te smuči so povsem spremenile smučanje, dejansko so omogočale popolne zavoje. Zdele so se mi fantastične. Takrat sem si zaželel, da bi Elanovi inženirji do te rešitve prišli kakšnih deset let prej in da bi lahko tekmoval s takšnimi smučmi. Seveda ne vem, če bi tudi s temi smučmi dosegel toliko zmag. Prepričan pa sem, da bi bilo smučanje precej zabavnejše. Prav v tem vidim bistveno razliko. Ne gre za skoraj polmetrsko razliko v dolžini in precej drugačno geometrijo. Gre za to, kaj današnje smuči omogočajo, kaj lahko z njimi počneš na snegu in predvsem kakšne občutke dajejo smučarju. In razlike ne občutijo samo tekmovalci, temveč predvsem rekreativni smučarji.


In ker res nisem človek nostalgije in spominov, se ne ukvarjam z vprašanjem: "Kaj bi bilo, če bi bilo?" Raje uživam v sedanjiku, ko skupaj z ženo, hčerko in prijatelji smučamo z novodobnimi smučmi. Še vedno zelo rad potegnem hiter veleslalomski zavoj. V bistvu še vedno zelo rad smučam.

Kako izbrati najboljše smuči?
21. jan, 2019 | Krista Crabtree

Kako izbrati najboljše smuči?

Poleg geometrije smuči (širina pasu, oblika konice, zasnova repa) in dolžine (v večini primerov naj vam ne seže više od sredine čela) je treba razmisliti, na kakšnem terenu boste smučali.

Preberi več
Kako vzgojiti malega smučarja?
14. jan, 2019 | Krista Crabtree

Kako vzgojiti malega smučarja?

Naslednje nasvete podajam iz prve roke. Vse sem okusila na lastni koži kot mama in kot smučarka. Napake se dogajajo in so sestavni del učnega procesa. Morda na koncu otroku celo pomagajo, da resnično postane vseživljenjski smučarski navdušenec.

Preberi več
Dobre vibracije
07. jan, 2019 | Gregor Šket

Dobre vibracije

Zermatt je utelešenje zimskega raja. Vasica brez avtomobilov, ki gnezdi pod Matterhornom, je kot nekakšen nostalgičen spomin na zime, ki so jih poznali naši dedki in babice. A Zermatt pravzaprav navdušuje z unikatno kombinacijo tradicije in sodobnosti. Tam se smuča 365 dni na leto.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC