OTROCI NA SNEGU

Image:OTROCI NA SNEGU
03. apr, 2018 Avtor: Ana Pišot
DELI STRAN

 

OTROCI NA SNEGU

Kot otrok, ki je preživel veliko dni na snegu, lahko iz prve roke povem, da je smučanje zakon. Vsak začetek sezone se veselim novih izzivov, ki me čakajo na snegu. In največje izzive najdemo prav pri delu z otroki, ki so kot »plastelin«, še ne oblikovani in se lahko spreminjajo v vse smeri. Večinoma še nimajo v sebi nobenih strahov ali napačnih vzorcev, ki bi jih lahko ovirali pri osvajanju novih veščin, zato je gotovo tudi alpsko smučanje dober način za gnetenje tega »plastelina«.

 

Tako kot se vsak med nami spominja prvega skoka v vodo in borbo za obstanek na vodni gladini in prvih še neuravnoteženih metrov na novem kolesu, tudi prvi smučarski koraki predstavljajo prav poseben spomin. Zimske družinske počitnice tako postanejo novo učno okolje otroku, kjer je učitelj smučanja dejavnik, ki pomembno vpliva, da otrok smučanje vzljubi.

 

Zakaj ravno smučanje?

Smučanje je šport, ki ga kroji velik začetek, nekaj povsem novega in neznanega. Nekaj, kar je možno neskončno nadgrajevati. Usvojiti prve smučarske korake je nekoliko zahtevneje, vendar ko določeno znanje usvojiš, ga težko pozabiš, lahko ga le v nedogled dopolnjuješ. Smučanje ima to moč in ob tem še moč zabave. Otrok razmišlja drugače kot odrasli in ne potrebuje veliko informacij, saj ga to, ali bo koleno potisnil naprej ali navznoter, ne zanima. Zanima ga predvsem to, ali se bo ob tem zabaval.

 

Na kaj moramo biti pozorni?

Vsak starš, ki rad in dobro smuča, želi svojemu otroku podariti to izkušnjo ter seveda tudi radost in znanje. Med nami je veliko takih, ki bi zagotovo lahko bili dobri učitelji, vendar, verjemite mi, da se vedno bolje odrežejo učitelji smučanja, ki so za poučevanje tudi usposobljeni. Seveda pa imate starši dolžnost, da izberete učitelja, s katerim se bo vaš otrok dobro počutil, ob katerem ga boste videli srečnega in s katerim si bo želel še dolgo smučati.

 

Kdaj je pravi čas?

Eno najpogostejših vprašanj je: »Katera starost je primerna za pričetek smučanja?« Odgovora ni, saj je to odvisno od številnih dejavnikov in vsakega posameznika posebej. Potrebne sposobnosti nekateri razvijejo prej, drugi kasneje in posledično je podobno s pripravljenostjo za smučanje. Vsekakor se zgodnje izkušnje obojim izredno obrestujejo.

Marsikdaj lahko zaslišimo frazo: »Več bo smučal, boljši bo.« Resnična je! Kilometri so širina, ki jo lahko podarite otroku, seveda takrat, ko je otrok že na stopnji samostojnega vijuganja. Po tej fazi se vsak kilometer bolj ceni, saj bo ob usvajanju novih znanj tudi vedno bolj užival. Menim, da je ravno pravšnja količina ta, kolikšna je želja otroka po smučanju.

Pa še ena malenkost, ki jo starši morate vedeti. Otrok bo ob vaši prisotnosti veliko težje sodeloval z učiteljem. Res je, da se je kdaj težko ločiti od svojih otrok, vendar bodo, ko vas ne bo zraven, veliko produktivnejši, poslušnejši in ubogljivejši, hkrati pa jim na ta način dajete še možnost za razvoj samozavesti in samostojnosti.

 

OPREMA

Popolnega smučarskega dne ni brez ustrezne smučarske opreme. Ta omogoča lažje usvajanje znanja ter varnost posamezniku. Smučarska oprema je nekaj posebnega, zato se moramo nanjo prilagoditi.

Če začnemo pri smučarskih čevljih, ki so še za odrasle težki in neudobni, so otrokom še toliko bolj. Hoja in tek, poskakovanje, vrtenje in podobno bodo otroku v veliko pomoč, da začuti in pridobi občutek za gibanje v smučarskem čevlju. Ne smemo pozabiti, da mora oprema ustrezati nogi, torej ne prevelik in ne premajhen čevelj, ravno tako tudi dovolj tesen, da se izognemo morebitnim poškodbam.

Smuči morajo ustrezati višini ter sposobnosti otroka. Pomembno je, da vezi tesno povezujejo smučarski čevelj in smučko, hkrati pa so varnostno prilagojene teži, da se ob padcu odpnejo. Danes lahko najdemo smuči z različnimi grafikami, kar na otroka nedvomno vpliva motivacijsko. Priporočljivo pa je, da so smuči mehke in prožne, saj jih bo otrok lažje obvladal.

Čelada je izrednega pomena za varnost, saj zavaruje otrokovo glavo, poleg tega pa zagotavlja dodaten občutek varnosti in toplote. Čelado bi priporočila vsem smučarjem, saj tako varujemo tudi sebe ter dajemo dober vzor mlajšim.

Ob vsej opremi ne smemo pozabiti na toplo smučarsko obleko, omeniti moram smučarske rokavice, ki jih starši kdaj zanemarijo, vendar so pomembna zaščita pred urezninami in praskami. Tudi smučarska očala so del opreme: otroku preprečujejo vnetje oči zaradi sonca, saj se le-to odbija od bele površine snega, vetra in preostalih delčkov, ki lahko med smučanjem priletijo v obraz.

Ustrezna in otroku prilagojena smučarska oprema je pol uspeha. V Elanu smo razvili edinstveno opremo U-Flex, da bi tudi najmlajšim zagotovili udobje in užitek pri smučanju. Razvili smo celovit program otroških smuči, smučarskih čevljev in desk. Smuči so 25 % bolj upogljive v primerjavi z drugimi smučmi ter hkrati omogočajo lahkotnejše zavijanje in hitrejše učenje. Smučarski čevlji U-Flex so ravno tako upogljivejši, in sicer v skladu z anatomijo stopala, kar prispeva k naravnejši hoji in upogibanju med smučanjem.

Poleg tega ohranja toploto zaradi oblike in vsebuje možnost širjenja oz. manjšanja čevlja. S spremembo položaja vložka v čevlju lahko prilagodimo velikost za kar tri številke.

Kako izbrati najboljše smuči?
21. jan, 2019 | Krista Crabtree

Kako izbrati najboljše smuči?

Poleg geometrije smuči (širina pasu, oblika konice, zasnova repa) in dolžine (v večini primerov naj vam ne seže više od sredine čela) je treba razmisliti, na kakšnem terenu boste smučali.

Preberi več
Kako vzgojiti malega smučarja?
14. jan, 2019 | Krista Crabtree

Kako vzgojiti malega smučarja?

Naslednje nasvete podajam iz prve roke. Vse sem okusila na lastni koži kot mama in kot smučarka. Napake se dogajajo in so sestavni del učnega procesa. Morda na koncu otroku celo pomagajo, da resnično postane vseživljenjski smučarski navdušenec.

Preberi več
Dobre vibracije
07. jan, 2019 | Gregor Šket

Dobre vibracije

Zermatt je utelešenje zimskega raja. Vasica brez avtomobilov, ki gnezdi pod Matterhornom, je kot nekakšen nostalgičen spomin na zime, ki so jih poznali naši dedki in babice. A Zermatt pravzaprav navdušuje z unikatno kombinacijo tradicije in sodobnosti. Tam se smuča 365 dni na leto.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC