Smučarski triatlon

Image:Smučarski triatlon
24. avg, 2018 Avtor: Gregor Šket
DELI STRAN

 

Tisti najbolj zagrizeni smučarji tudi v času, ki je primeren za kratke hlače in majice s kratkimi rokavi, sanjajo o vijuganju po belih strminah. Pogosto gredo v klet pobožat svoje smuči in se spomnijo najboljših zavojev pretekle zime ter hkrati odštevajo dneve do prvih snežink zime z novo letnico. To je res prava ljubezen. A obstaja skupina še hujših zasvojencev, ki dejansko smučajo tudi v takoimenovanem "mrtvem" delu leta. Nekako logično se zdi, da v skupino slednjih spada tudi Davo Karničar, prvi človek, ki se je na smučeh spustil z Everesta, najvišje gore sveta, poleg tega pa je v svoji karieri izvedel številne alpinistično smučarske podvige, s katerimi se je za vedno zapisal v zgodovino smučanja. Njegov najbolj odmeven projekt je imel delovni naslov 7 Summits in je vključeval smučanje s sedmih najvišjih vrhov posameznih celin, vrhunec tega projekta pa je bil že omenjeni spust z Everesta. Ko smo Dava pred časom vprašali, kako bi izgledal njegov idealni dan, je postregel z naslednjim odgovorom: "Še ponoči na tritisočak in odsmučati lepo pobočje, zajtrk v družinskem krogu in skupno dopoldansko smučanje na smučišču z nekaj vožnjami veleslaloma. Popoldan na tekaških smučeh in večer v ženinem naročju." S tem je hkrati razložil tudi svojo neizmerno ljubezen do smučanja, ki mu je zvest že več kot petdeset let. Ja, Davo že pozna gospoda Abrahama, čeprav njegovo mišičasto in v vseh ozirih izvrstno pripravljeno telo, predvsem pa otroške iskrice v njegovih očeh tega nikakor ne kažejo.

Seveda se takoj potem pojavi temeljno vprašanje: Kaj mož, kot je Davo, počne v poletnih mesecih, ko večina ljudi poležava ob morju? Odgovor je preprost: Če se le da, smuča! In tako si je letos izmislil svojo različico triatlona. Ta športni trojček v svoji osnovni različici vsebuje tri tipično poletne športne aktivnosti. Davova verzija pa je nekoliko drugačna. A če jo pogledamo z nekoliko drugačne perspektive in predvsem upoštevamo letni čas njene izvedbe, je tudi njegova pravzaprav poletna. Njegov triatlon sestavljajo kolesarjenje, planinarjenje oziroma plezanje in smučanje.

Ker so Jezerjani v svojem bistvu pravi gorjani, je s sabo vzel še bratrance in nečake, ki so vsi po vrsti alpinisti, smučarji in gorski reševalci. In so šli.

Od doma so se do izhodišča pri Ravenski Kočni odpravili kar s kolesi. Na hrbte so si oprtali nahrbtnike, na katere so pripeli zložljive smuči Elan Ibex Tactix. Ko so na lastni pogon prišli pod goro, so se začeli po slovenski poti vzpenjati na Vadine. Snežišče se začne na višini 1750 metrov, območje Ledenika pod Skuto pa med 1950 in 2150 metri. "Ob vzponu po snegu sploh nismo uporabljali kož za vzpenjanje, saj omehčani pomladanski sneg ponuja ravno toliko vgrezanja čevlja, da je hoja varna in predvsem hitrejša v primerjavi z cik-cak hojo na smučeh. Teža smuči je pravzaprav zanemarljiva, tako da ni oteževala niti kolesarjenja niti hoje po zahtevnejših poteh (plezanja) niti vzpenjanja po pomladnem snegu brez vpetja smuči," je razložil Davo. Potem so se spustili proti dolini in smučali do točke, ki je to še dopuščala. Tam so morali smuči sneti in nadaljevati peš. Takrat so do izraza spet prišle vse prednosti zložljivih smuči. Klasične smuči so predvsem pri sestopanju in hoji navzdol precej nerodne in okorne, na izpostavljenih delih pa smučarja-aplinista lahko spravijo celo v nevarnost. Zložljive smuči Elan Ibex Tactix pa zagotavljajo okretnost in svobodo. Pravzaprav po njihovi zaslugi dobimo priložnost postati turni smučar od praga do praga. "Sestop po Lovski poti, ki slovi po 'pravljičnosti' mnogih stopnic, 'lojtric.' Po takšni poti je sestopanje z nezložljivo smučo prava nočna mora, saj z repi smuči neprestano udarjamo v tla, kar nas nevarno potiska navzdol ali pa se moramo obračati in hoditi vzvratno. S Tactixom pa je vse skupaj sproščeno in precej bolj varno!"

Tovrstna poletno-smučarska pustolovščina je tudi odraz Davovega odnosa do narave in sveta, saj že od nekdaj prisega na trajnostne aktivnosti, ki ne obremenjujejo okolja. "Roko na srce, tovrstno doživetje je zaradi neuporabe prevoznih sredstev (avtomobilov in tudi žičnic), ki onesnažujejo okolje, precej globje in nas na drugačen način poveže z naravo. Občutek, da smo doživeli nekaj čarobnih trenutkov in hkrati nismo povzročili nobene škode, je fantastičen in v svojem bistvu dobesedno osvobajajoč," še dodaja Davo Karničar.

Medalje, naslovi in pokali
13. mar, 2019 | Ingemar Stenmark

Medalje, naslovi in pokali

Nikoli nisem bil človek, ki bi se naslajal nad spomini in nekdanjimi uspehi. Pravzaprav o njih sploh ne premišljujem in na mnoge sem že pozabil. Prepričan sem, da življenje v preteklosti ne pomeni ničesar, spanje na starih lovorikah pa je le spanje. Danes smo leta 2018, vse to pa se je dogajalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ja tako daleč je od tega, da se je vmes že spremenilo stoletje in celo tisočletje ...

Preberi več
S prijatelji v hribe
26. feb, 2019 | Davo Karničar

S prijatelji v hribe

Alpinistično smučanje je zelo samotarska dejavnost. Morda prav zato še toliko bolj uživam v trenutkih, ko sem na snegu z ženo, otroki in prijatelji. Konec marca smo se odpravili na Peco. Bil je čaroben dan.

Preberi več
Nenadomestljiv
31. jan, 2019 | Gregor Šket

Nenadomestljiv

Les je lep. Les je močan. Les je elastičen. Les je trden. Les diši. Les je življenje. Les je zibelka. Les je narava. Les je slovenski. Les je Elan.

Preberi več
Oglejte si vse novice
Vaši osebni podatki, ki jih vnašate med postopkom naročanja in plačila, so zaščiteni s protokolom SSL. Tretje osebe ne morejo videti podatkov, ki jih vnašate. Za varen prenos podatkov uporabljamo sodobno 128-bitno tehnologijo.
 

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC

Reduction reason0

Reduction reason0

NRC